Det var i juni 2006 at Elkem valgte å legge ned smelteverket på Kopperå i Meråker i Sør-Trøndelag.
Samarbeider
Snart tre år etter er tre tidligere Elkem-ansatte i gang med å produsere levere karbonbaserte materialer til smelteverksindustrien. Deres gamle arbeidsgiver Elkem er en av samarbeidspartnerne.
Oppstarten kommer kort tid etter at flere av de mulige kundene har kuttet kraftig i produksjonen, også deres samarbeidspartner Elkem.
– Vi forventer ikke at alle verk skal kaste seg på å kjøpe fra oss fra dag en. Vi har kapital til å drive på i to år for å komme oss inn på markedet, sier Ivar Mansæterbak, daglig leder i Kopperaa AS til Teknisk Ukeblad.
75 år på smelteverk
Selskapets tre ansatte har totalt 75 års erfaring fra Elkems smelteverk.
Forretningsideen er skreddersøm av produkter til norske og skandinaviske smelteverk.
Selskapet skal blant annet produsere pluggmasse og reparasjonsmasse og andre spesialprodukter til smelteverksindustrien.
Sammen med kollegene John Helge Lillevold og Thor Sønstelien har Ivar Mansæterbak fått med seg fire private investorer i selve anlegget, i tillegg til støtte fra Meråker kommune og Innovasjon Norge.
Elkem har også støttet selskapet i oppstarten.
Kun møtt velvilje
– Vi har ikke møtt noe annet enn velvilje. Elkem har bygd et nytt anlegg i det gamle industribygget for oss, som hjelp for å få på plass den nye virksomheten, sier Mansæterbak.
Nå skal Elkem Salten og Elkem Thamshavn teste ut og kvalitetssikre massen Kopperaa leverer, mens smelteverk som Fesil og Eramet har fattet interesse for produktet.
Kopperaa AS blir eneste produsent av pluggmasse og reparasjonsmasse til smelteverksindustrien i Norge. Konkurrentene ligger i Polen, Tyskland og England.
Vil kapre markedet
I Norge er markedet innenfor dette segmentet på 2500-3000 tonn årlig. Målet er å kapre to tredjedeler av dette markedet, altså 1500 til 2000 tonn.
– I utgangspunktet skal vi klare å produsere 1500 tonn med de tre ansatte vi har. Anlegget har en kapasitet på 3000 tonn om dagen, sier Mansæterbak.
Fortsatt er ingen kommersielle avtalene på plass, men ifølge Mansæterbak merker selskapet at det er et marked for produkter det produserer.
– Vi har blitt betegnet som kjerringa mot strømmen og har et veldig nøkternt syn og kapital til å bruke 2009 på å komme oss inn i markedet. Interessen fra smelteverkene har vært upåklagelig, men det er klart at hvis trenden i industrien ikke snur kan det bli vanskelig å oppnå vår målsetting, sier selskapets daglige leder.