BRUER

Starter rivingen av Tretten bru i dag

Fagfolk fra flere miljøer jobber med å planlegge riving av brua som falt ned i elvaGudbrandsdalslågen og på E6 mandag. Arbeidet vil sannsynligvis starte onsdag morgen, melder Innlandet fylkeskommune.

Det første som skal skje når operasjonen begynner, er å fjerne de to kjøretøyene som står fast på brua.
Det første som skal skje når operasjonen begynner, er å fjerne de to kjøretøyene som står fast på brua. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
16. aug. 2022 - 13:25

- Dette er et komplisert arbeid. Noe liknende har ikke vært gjort før. Sikkerheten til de som skal gjøre jobben må ivaretas på beste måte, sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune.

Da et vogntog lastet med 27 tonn brunost tok fyr i Brattlitunnelen i Nordland i 2013, brant osten i fire døgn (bildet). Fortsatt mangler det nødfortau og snunisjer i tunnelen, som ikke er oppgradert etter sikkerhetsforskriften.
Les også

Vil utsette oppgradering av de mest utsatte tunnelene. Erkjenner at det gir dårligere tunnelsikkerhet

Bredt sammensatt gruppe

Fylkeskommunen har med seg folk fra Statens vegvesen, driftsentreprenøren Hafjell Maskin, konsulentfirmaet Norconsult, mobilkran-firmaet Kynningsrud og eksperter på riveoperasjoner fra AF Decom for å planlegge rive-arbeidet.

I tillegg til å planlegge sikkerheten for arbeiderne, skal miljøet i Gudbrandsdalslågen ivaretas. Lastebilen som står fast i østre ende på brua er lastet med kalk.

- Vi har fått tillatelse fra Statsforvalteren til å slippe kalken gradvis ut i elva, forteller Riseng.


Starter med å berge bilene

Det første som skal skje når operasjonen begynner, er å fjerne de to kjøretøyene som står
fast på brua.

- Slik det ser ut nå, vil vi bruke dagen i dag på planlegging og litt forberedende arbeid i kveld, før jobben med brua og kjøretøyene kan begynne i morgen tidlig. Det er vanskelig å si hvor lang tid dette vil ta. Sammen med Statens vegvesen har vi som mål å få åpnet E6 igjen fortest mulig. Rivinga er svært krevende. Arbeiderne må bruke den tida det tar, for å få gjort dette på en sikker måte, avslutter Riseng.

Bente Johnsen Aase er avdelingsdirektør for kontrakt og marked i drifts- og vedlikeholdsdivisjonen.
Les også

Vegvesenet svartelister selskap: – Oppsiktsvekkende

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.