Fire tidligere nordsjødykkere fra Offshoredykkerunionen gikk til sak mot staten med krav om erstatning for helseskader påført under arbeidet.
Tirsdag ble det kjent at Borgarting lagmannsrett mener staten verken er erstatningsansvarlig på objektivt eller subjektivt grunnlag. Dommen er dermed i tråd med Oslo tingretts dom tidligere i år, hvor 19 tidligere dykkere i Nordsjødykkeralliansen gikk til sak på tilsvarende grunnlag.
– Vi tar dommen til etterretning, og viser for øvrig til den behandling saken har fått i Stortinget, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).
Anker til Høyesterett
Advokat Eivind Ludvigsen, som representerer en av dykkerne i saken, sier hans klient nå anker saken til Høyesterett.
– Jeg mener lagmannsretten tar feil og at vi må anke hele saken til Høyesterett, sier Ludvigsen til NRK.
Han sier myndighetene etter deres syn har brutt loven.
– Det var et lovkrav på den tiden at dykkeoperasjonene skulle forhåndsgodkjennes og at det bare skulle gis forhåndsgodkjenning til dykkeoperasjoner som var forsvarlig organisert, fastslår han.
Lang kamp
I Oslo tingretts dom fra 10. august 2007 ble tre av de fire pionerdykkerne tilkjent erstatninger på flere millioner kroner. Den fjerde fikk ingenting fordi retten mente hans tap var dekket inn av andre statlige kompensasjonsordninger.
Staten anket dommene, mens dykkerne leverte motanke, fordi de mente erstatningsbeløpene var satt for lavt.
Dykkerne har hele tiden vært forberedt på en lang og hard kamp i rettsvesenet. Dommen vil være retningsgivende for alle pionerdykkerne i Nordsjøen. (©NTB)