ENERGI

Statkraft mener de vil tape to milliarder på Fosen på grunn av vindkraftskatt

Statkraft-sjefen mener det er urimelig at de må ta store tap på sine vindkraftinvesteringer uten å bli kompensert.

Statkraft-direktør Christian Rynning-Tønnesen mener det vil bygges lite vindkraft på land dersom det ikke blir bedre overgangsordninger i forbindelse med ny vindkraftskatt.
Statkraft-direktør Christian Rynning-Tønnesen mener det vil bygges lite vindkraft på land dersom det ikke blir bedre overgangsordninger i forbindelse med ny vindkraftskatt. Foto: Eirik Helland Urke
Marius ValleMarius ValleJournalist
13. nov. 2023 - 09:42

Det blir lite ny vindkraft om regjeringen holder fast på sitt forslag om grunnrenteskatt på vindkraft, mener Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. Han har regnet på hvordan dette vil påvirke Fosen, skriver Dagens Næringsliv

Ifølge Rynning-Tønnesen var forventet inntjening på fem milliarder kroner. Medregnet skatteforslaget, vil Statkraft tape to milliarder på resten av konsesjonsperioden, sier han til avisen.

Statkraft eier 52 prosent av Fosen vind, og Rynning-Tønnesen sier til DN at siden det ikke gis fratrekk for negativ grunnrente betyr det et verdifall på 39 prosent på deres andel i selskapet.

Han kaller det urimelig at de som har investert skal ta så store tap uten kompensasjon, og mener at overgangsreglene må forbedres. 

Regjeringens nye forslag til grunnrenteskatt for vindkraft kom i statsbudsjettforslaget forrige måned. De ønsker å innføre en skatt på 35 prosent på landbasert vindkraft. Samtidig foreslår regjeringen overgangsordninger for anlegg som allerede er bygget.

Grunnrenteskatt på landbasert vindkraft skal etter planen innføres fra 2024.

Ikke god nok skjerming

Statkraft har tidligere kritisert forslaget for ikke å gi god nok skjerming til eksisterende anlegg. Dette fordi de påføres uforutsette tap siden prosjektene er gjennomført på bakgrunn av andre rammebetingelser.

Overgangsordningen skal bidra til å lette på dette ved å gi avsetninger frem i tid, men Statkraft-sjefen peker på at dårlige renter gir dårlig prosjektøkonomi. Rynning-Tønnesen mener regjeringen bør forbedre overgangsreglene. 

Han mener at om dagens forslag ikke endres, vil det bety at mindre ny vindkraft realiseres i årene som kommer. Det er behov for mye ny kraft i Norge, og skatteforslaget er den viktigste hindringen for å bygge vindkraft på land, sier han til DN.

Ifølge avtalen med Nord-Fosen har Staten fem år på seg til å finne nytt vinterbeite, ellers kan siidaen heve avtalen. Siidaen har også vetorett på hvilke arealer som velges. Bildet er fra Roan Vindkraftverk, eid av Aneo og Stadtwerke München.
Les også

Dette har Fosen-saken kostet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.