I 2017 solgte Statkraft seg ut av to britiske havvindprosjekter og er nå ute av alle slike prosjekter. Til Nationen sier Statkraft at de ikke har noen planer om å gå inn igjen. Selskapet står dermed på samme standpunkt som TU fortalte om i mars i fjor.
– Norge har et kraftoverskudd i lang tid fremover og har derfor ikke behov for denne kraften. Kombinert med det faktum at norske havområder i all hovedsak er for dype til bunnfaste løsninger, bør havvind utvikles i andre markeder, der det er behov for den fornybare kraften og kostnadene er lavere, sier kommunikasjonssjef Lars Magnus Günther i Statkraft.
Fortsatt for dyrt, ifølge Statkraft
De høye kostnadsnivåene er hovedutfordringen, sier han.
– Kostnadsnivået for bunnfast havvind er rundt fire ganger så høyt som for landbasert, mens flytende havvind er fem til seks ganger så dyrt som landbasert vindkraft, sier Günther.
I 2017 vedtok Stortinget for tredje gang å åpne ett til to områder for flytende havvindkraft i norske farvann. Ifølge analyser kan satsingen på havvind gi opptil 128.400 årsverk og skape verdier for inntil 117 milliarder kroner.
Günther er enig i at utviklingen av teknologi har noe for seg, men framholder at dette bør skje gjennom målrettet teknologiutvikling og demoprosjekter.
– Permanente subsidier til kraftproduksjon bør ikke etableres. Det vil bare svekke lønnsomheten til fornybar kraftproduksjon, ikke fremme den, advarer han.
Varslet i Malmø i fjor
Det var på Malmø-konferansen i mars i fjor, at konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen ga klar beskjed om at Statkraft er mot subsidier på havvind, og at Norge ikke trenger den strømmen.
– Det er fint at Enova støtter teknologiutvikling i enkeltprosjekter, men vi trenger ikke et nytt subsidieregime for mer strømproduksjon i Norge, verken på land eller til havs. Vi har enorme kraftressurser som er billige nok, sa Rynning-Tønnesen da.
Artikkelen er oppdatert etter første publisering, med informasjon om at Statkraft varslet det samme standpunktet i mars i fjor.
Statkraft-sjefen spår stabile strømpriser det neste året