Statkraft snuser på kraftselskaper med nettvirksomhet i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Nordland.
Totalt 15 selskaper i de tre fylkene har fått besøk fra kraftgiganten med tanke på samarbeid eller oppkjøp.
– Dette er områder hvor det har vært relativt lite restrukturering og sammenslåing av nettselskaper, forteller informasjonssjef i Statkraft-eide Trondheim Energi, Merete Knain, til Teknisk Ukeblad.
– Utjevning av nettleien
TrønderEnergi og nettvirksomheten til Tydal kommunale energiverk er blant selskapene som er blitt beilet av Statkraft. Nesset Kraft AS i Møre og Romsdal, Vesterålskraft, Andøy Energi og Helgelandskraft i Nordland har også hatt besøk av Statkraft.
– Statkraft ønsker med basis i de virksomhetene vi eier å være en pådriver for gode industrielle løsninger innenfor nettvirksomhet i Norge. Lykkes vi med vår strategi, vil vi samtidig bidra til en utjevning av nettleien og de berørte kundene vil få lavere nettleie, forteller Knain.
Selskapet er åpen for å diskutere ulike løsninger, fra et rent samarbeid til oppkjøp av nettselskap.
– Sterkt uheldig
Dette får Høyre-politiker Ivar Kristiansen til å reagere.
– Jeg liker dette særdeles dårlig, sier han til Teknisk Ukeblad, og viser til at Statkraft allerede er i en situasjon hvor Konkurransetilsynet mener selskapet har en for dominerende stilling.
– Og når det gjelder nettsektoren, mener jeg det vil være sterkt uheldig om vi kommer i en situasjon hvor den store elefanten også kontrollerer den, legger Kristiansen til.
Han mener Norge har mer behov for lokale energiselskaper enn noen gang, når det nå er et uttalt politisk mål å produsere ny fornybar energi.
– De lokale energiverkene er lokale kapital- og kompetansesentra. Skal dette nå flyttes til Lysaker, blir det meningsløst, sier Kristiansen.
Kontrollerer markedet
Ifølge Konkurransetilsynet kontrollerer Statkraft rundt halvparten av produksjonskapasiteten i Norge.
I de områdene hvor selskapet prøver å konsolidere sin stilling, kontrollerer det over halvparten.
På grunn av den høye eierkonsentrasjonen på det norske kraftmarkedet innførte Konkurransetilsynet fra 1. januar i fjor utvidet meldeplikt for Statkraft ved erverv av andeler i kraftverk.
– Konkurransetilsynet vil ved et eventuelt oppkjøp av lokale kraftselskaper foreta en grundig vurdering av saken for å avgjøre om oppkjøpet vil føre til eller forsterke en vesentlig begrensning av konkurransen i strid med konkurranselovens formål, forteller Ronny Turøy hos tilsynet.
Uryddig konkurranse
Ivar Kristiansen mener Statkraft ikke har noe på nettområdet å gjøre, og at det skaper en uryddig konkurransesituasjon.
Der får han støtte av tilsynet, som i rapporten «Konkurransen i Norge», utgitt i februar i år, anbefalte at det bør skilles tydeligere mellom nettvirksomhet og konkurranseutsatt virksomhet.
Merete Knain påpeker at Statkraft har eid nettvirksomhet i mange år, og at dette ikke strider mot energilovens intensjoner eller begrenser konkurransen.