Når Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesens bonus skal utregnes, er et av kriteriene «merverdi fra den norske vannkraftporteføljen».
Måloppnåelsen beregnes ifølge avisen ved å måle hvor mye høyere pris Statkraft greier å oppnå enn prisnivået i markedet. Jo dyrere Statkraft selger strømmen – sammenlignet med markedspris – jo bedre slår det ut for Rynning-Tønnesens bonus.
Dette reagerer stortingsrepresentant Sofie Marhaug (Rødt) sterkt på.
– Å gi bonus for å ha solgt dyrt til kraftkunder, er en hån mot fellesskapet. Ingen skal belønnes for å selge kraft dyrt, sier Marhaug til Dagbladet , som mener regjeringen bør bruke makten sin og stoppe praksisen.
For 2021 fikk Rynning-Tønnesen en bonus på 802 000 kroner, som ble utbetalt i år. Øvrig lønn inkludert naturalytelser, var drøyt seks millioner kroner. For 2020 var bonusen hans 1.158.000 kroner.
Statkrafts styreleder Thorhild Widvey avviser overfor Dagbladet at bonuskriteriet om prismargin bidrar til å tappe magasinene når prisene er på topp. Hun påpeker at bonusutbetalingen til konsernsjefen var lavere for 2021 enn året selv om kraftprisene var betydelig høyere i 2021.
Ifølge Widvey er det et prinsipp i Statkraft at ingen skal få bonus på grunn av høyere kraftpris, og at målene knyttet til bonusordningene skal være basert på forhold den ansatte kan påvirke.
Milliardsum skal gi færre forsinkelser: – Pendlere har ikke råd til å stå på perrongen i seks år til