ENERGI

Statkraft-sjefen slår tilbake: – Knapt noe selskap har skapt større verdier for staten som eier

Statkraft har fylt på statskassa med 60 milliarder kroner på sju år.

Ikke alt har gått som Statkraft ønsket. Derfor er det varslet nedsalg blant annet i umodne teknologier. Men Statkraft er like fullt det selskapet som trolig har bidratt mest til staten som eier de siste årene, ifølge konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal.
Ikke alt har gått som Statkraft ønsket. Derfor er det varslet nedsalg blant annet i umodne teknologier. Men Statkraft er like fullt det selskapet som trolig har bidratt mest til staten som eier de siste årene, ifølge konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal. Foto: Arash A. Nejad
3. apr. 2025 - 07:23

Statkraft har levert på bestillingen fra de folkevalgte, slik den framkommer i eierskapsmeldingen: å skape så store verdier som mulig for staten innenfor bærekraftige rammer. Det er svaret fra konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal på kritikken fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Statkraft har de siste sju årene mer enn doblet sin verdi – en økning på 150 til 200 milliarder kroner. Det er mer enn hele børsverdien til Hydro. I samme periode har vi gitt staten rundt 60 milliarder kroner i utbytte, sier Vartdal til NTB.

Statkraft er Europas største produsent av fornybar energi. Det statseide selskapet er i såkalt kategori 1. Målet de har fått av staten er derfor å tjene mest mulig penger over tid.

– Jeg tror og mener at det knapt er noe selskap som har skapt større verdier for staten som eier i samme periode, poengterer konsernsjefen.

Kraftig kritikk

Vedum gikk onsdag ut i NTB og rettet kraftig kritikk mot Statkraft. Selskapet befinner seg lenger unna kjerneoppgavene – å produsere billig og stabilt priset vannkraft til norske strømkunder – nå enn noen gang siden etableringen på slutten av 1800-tallet, mener han.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kaller næringsministeren inn til Stortinget for å stille henne til veggs om pengebruken i Statkraft.
Les også

Reagerer kraftig på lukrative leder­lønninger og milliardtap i Statkraft

Ikke bare har Statkraft betydelig virksomhet, også internasjonalt, som selskapet ikke bør drive med, etter Senterparti-lederens mening, det har også hatt en kraftig økning i antall ansatte og ikke minst ledere.

Han vil ha et Statkraft som retter virksomheten i mye større grad innenlands og som konsentrerer seg rundt kjernevirksomheten, slik han definerer dem. Overfor NTB tok han blant annet opp at:

  • Satsingen på elbilladere i Tyskland har påført ladeselskapet Mer 1 milliard kroner i underskudd på to år.
  • Et stort ledersjikt bevilger seg rause inntektsbetingelser og goder.
  • Antall ansatte er fordoblet på sju år. Utgifter til lønn og godtgjørelser har økt fra 3,6 milliarder kroner i 2018 til 9,5 milliarder i fjor.
  • Særdeles rause og omfangsrike bonusordninger.
  • Har strammet inn

Vartdal understreker at Statkraft de siste årene har strammet betydelig inn på rekruttering og fått større oppmerksomhet på kostnadene. Hun har med ryggdekning i eierskapsmeldingen, en oppfatning av Statkrafts kjernevirksomhet som tilsynelatende er noe videre enn det Vedum argumenterer for: – Statkraft skal skape størst mulig verdi innenfor bærekraftige rammer. Vi skal forvalte norsk vannkraft, og vi skal være et ledende fornybarselskap internasjonalt med hovedkontor i Norge.

Hun har uansett tatt flere grep i Statkraft som bør adressere flere av innvendingene til Sp-sjefen.

– Som ny konsernsjef har jeg tatt kraftfulle grep for å stramme inn, sier Vartdal.

Hun har blant annet annonsert nedsalg i umodne og ikke lønnsomme teknologier, og selskapet skal ut av tre land. Til sammen vil det medføre at nesten 1000 ansatte går over til ny eier når transaksjonene er gjennomført, ifølge konsernsjefen.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har kalt næringsministeren inn til Stortinget for å stille henne til veggs om pengebruken i Statkraft. <i>Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB</i>
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har kalt næringsministeren inn til Stortinget for å stille henne til veggs om pengebruken i Statkraft. Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB

– Enkelte investeringer går ikke som planlagt. Et eksempel er bioenergiselskapet Silva, der vi har forsøkt å utvikle ny teknologi som er viktig for det grønne skiftet og norsk skogindustri. Men ting har tatt lengre tid og vært vanskeligere enn vi forutsatte, sier hun.

Satser i Norge

– I tillegg har vi allerede økt satsingen vår i Norge på norsk vannkraft. Det er viktig for meg og viktig for selskapet å bidra til å utvikle mer kraft, sier Vartdal.

Statkraft offentliggjorde i fjor planer for investeringer på mellom 44 og 67 milliarder kroner for å oppgradere vann- og vindkraftanlegg her i landet. Dette var ifølge konsernsjefen de største investeringsplanene på mange tiår.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Bli en mester i skytjenester
Bli en mester i skytjenester

– Det er dessuten ikke riktig at Statkraft har et høyere lønnsnivå enn sammenlignbare selskaper. Lønnsutviklingen de siste fem årene har vært tilsvarende lønnsutviklingen ellers i samfunnet, sier Vartdal.

– Så har vi hatt kostnadsvekst knyttet til utvikling. Det er naturlig at det tar tid før inntektene kommer opp på et nivå over utgiftene i disse prosjektene, poengterer hun.

TU traff Cathrine Kristiseter Marti, konsernsjef Vard Group i fjor sommer.
Les også

Vard-sjefen: – Det er ikke aktuelt å bygge fregattene i USA

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.