Statkrafts varslede omstrukturering av den internasjonale vannkraftsatsingen er i ferd med å ta form.
I disse dager søker selskapet etter seks personer som skal fylle lederstillingene i en ny utbyggingsenhet, Projects and construction.
Enheten skal levere utbyggingstjenester til alle de internasjonale vannkraftprosjektene Statkraft går inn i.
Les også: Bare rotoren i det nye aggregatet veier 450 tonn
Mye reising
Så langt har 212 personer med bakgrunn fra 35 ulike nasjonaliteter søkt på de seks utlyste stillingene. Et internasjonalt "mindset" er en stor fordel for de ulike søkerne, konstaterer konserndirektør for internasjonal vannkraft, Øistein Andresen.
– Kandidater må være forberedt på mye reisevirksomhet. Vi et ute etter mennesker som vil jobbe utenfor Norges grenser i et internasjonalt miljø, og med forståelse for multikulturelle forhold. Dette er vannkraftprosjekter som pågår i forskjellige land med ulike særegenheter, sier Andresen.
Før jul i fjor offentliggjorde Statkraft og Norfund endringer i vannkraftvirksomheten til det felles eide SN Power.
Les også: AMS skal redusere forbruket, men uten skjerm bruker kundene mer strøm
En fot i mange land
Statkraft kjøper seg opp i og integrerer en stor del av virksomheten til SN Power i egen organisasjon.
Fra 1. april blir SN Powers virksomhet i Sør Amerika og Sør-Asia overført til Statkraft.
– Vi har allerede investeringer i Albania og Tyrkia. Med den nye strukturen vil vi også ha betydelig virksomhet i Peru, Chile og Brasil, samt India og Nepal. Det blir en stor internasjonal aktivitet, og mye av veksten vår framover vil komme gjennom å bygge ut ny vannkraft selv, sier Andresen.
Det er de såkalt modne vannkraftprosjektene som nå flyttes fra SN Power til Statkraft. Tilbake i SN Power blir de såkalte vekstprosjektene, selskapet skal konsentrere seg om vannkraftvirksomhet i mindre utviklede markeder, som Sørøst-Asia, Afrika og Mellom-Amerika.
Virksomheten i Afrika og Mellom-Amerika skal dekkes gjennom Aqua Imara, hvor BKK og Trønder Energi er med som minoritetseiere.
Les også: Dette er de rådende verdensrekordene i fornybar energi
Mer kommersielt
– Splitten er ikke tilfeldig. Vi har valgt å integrere den delen av SN Powers som ligger i mer modne markeder, og hvor kompetansen til Statkraft kan brukes i forhold til markedskraft og mer funksjonelle kraftmarkeder. Det blir en kulturendring ved at fokuset vårt framover vil være mer på industriell drift, sier Andresen.
De nytilsatte vil få utfordrende oppgaver i den nye enheten.
– Mye av veksten vår fremover vil være nye utbyggingsprosjekter under fjerne himmelstrøk. Det er ofte krevende å bygge ut stor infrastruktur og vannkraftprosjekter i disse områdene, det er mange risikoutfordringer, sier Andresen.
Statkraft ønsker seg ingeniørkompetanse til en del av stillingene, mens noen også inkluderer behov for HMS-kompetanse og økonomibakgrunn.
Les også:
Her er Norges farligste dammer
– Norsk vannkraft bør erstatte svensk kjernekraft
Norge kan miste 3,6 TWh vannkraft