Staten har tilført Statkraft 10 milliarder kroner i kapital som blant annet var tiltenkt vindkraftutbygging. Fosen og Snillfjord var ifølge Mæland en viktig del av grunnlaget for selskapets henvendelse om mer penger i fjor.
Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener regjeringen må gå inn med flere tiltak og mer penger for å få prosjektene realisert.
– Alternativet er at næringsministeren trekker tilbake kapitalen som ble tilført for senest et halvt år siden, slik at disse midlene kan brukes til andre vindkraftprosjekter, sier hun til NTB.
Vindkraftprosjektene i Fosen og Snillfjord i Midt-Norge var beregnet å koste cirka 11 milliarder kroner.
Les også: Statkraft dropper vindkraft i Midt-Norge
Krever redegjørelse
Mæland har bedt Statkraft om en skriftlig redegjørelse for beslutningen om å droppe prosjektet. På en pressekonferanse tidligere i dag ga ikke Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen inntrykk av at selskapet bør fratas de 10 milliarder kronene selv om de ikke investerer i vindkraft i Midt-Norge.
– Vi har en stor investeringsportefølje utover det som dreier seg om vindkraft i Norge og Sverige. Vi oppgraderer vannkraftverkene i Norge for 12 milliarder kroner, og vi har en rekke andre prosjekter vi kommer til å gjennomføre.
Les også: Fred. Olsen skal levere fundamenter til ny havvind-pilot i USA
Varsler grundig gjennomgang
Pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft ønsker ikke å gi utdypende kommentarer til hva selskapet synes om kravet fra Arnstad om at regjeringen skal trekke tilbake de 10 millliardene om den ikke sørger for å legge til rette for at prosjektet blir bygget ut.
– Det har vi ingen kommentar til. Vår strategi og kapitalsituasjon er et forhold mellom Statkraft og vår eier Nærings- og fiskeridepartementet. Vår eier er kjent med vår strategi, sier han til Teknisk Ukeblad.
På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om det kan bli aktuelt å trekke pengene tilbake, svarer Mæland dette i en epost til Teknisk Ukeblad.
«Vindkraftprosjektene i Midt-Norge var en viktig grunn til at Statkraft ba om økt kapital. Jeg ønsker en grundig gjennomgang av bakgrunnen for beslutningen om å stanse prosjektene. Derfor har jeg bedt styret om en redegjørelse. Vi får trekke konklusjoner når vi har fått den. Da blir det også naturlig å vurdere om det skal få betydning for den planlagte kapitaltilførselen».
Les også: Vindkraft produserte mer energi enn kjernekraft
Etterlyser minstepris
SVs Heikki Holmås er svært kritisk til at energiminister Tord Lien (Frp) har ført en politikk som lar skrinleggingen skje. Han mener myndighetene burde sikret en minstepris på elsertifikatene etter 2020.
Nå har isteden Statkraft og resten av kraftbransjen måtte leve med usikkerheten om at elsertifikatene kan bli nesten verdiløse om det bygges mer fornybar kraft enn sertifikatmålet.
– Det viser en minister som ikke lytter til faresignalene fra bransjen, men stoler på sine egne vurderinger, sier SV-representanten til NTB.
Les også: Satte rekord med solceller som er perfekte for norske forhold
– Har lyttet til bransjen
Tord Liens politiske rådgiver Elnar Holmen mener imidlertid at kritikken fra SV er urimelig.
– Vi har lyttet til bransjen og tatt en rekke grep. Blant annet er avskrivingsreglene for vindkraft bedret, rammevilkårene i Norge og Sverige er harmonisert og Statkraft har fått tilført mer egenkapital, sier han til NTB.
Holmås ønsker imidlertid ikke at de 10 milliardene Statkraft har fått, trekkes tilbake.
– Nei, det er veldig bra at Statkraft fikk til milliarder. Statkraft skal gjøre investeringer både i Norge og utlandet som vil være bra for klimaet, sier han til Teknisk Ukeblad.
Bygget omstridt mast på feil sted: Statnett må flytte Hardangerlinjen