Norges største kraftprodusent vil ta ansvar også for transport av strømmen.
– Hvis du skal skape verdier rundt fleksibiliteten i våre anlegg, er du avhengig av forbindelser ut av landet, sier konsernsjef Bård Mikkelsen.
Fra Norge finnes det i dag kabler til Sverige, Finland, Danmark og Nederland. Statkraft mener dette ikke er nok.
– Anslagene som ligger i Statnetts systemplan er for beskjedne. Hvis vi skal realisere våre investeringer på fornybar energi, må vi investere i overføring, sier konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft.
Åpne for markedet
Et eget team i Statkraft skal nå se på muligheten for å bygge kabler, fortrinnsvis til Tyskland eller Nederland.
– Vi ser på dette som en forretningsmulighet, og har reintrodusert det i vår tenkning, sier Kildahl.
Han understreker at kablene vil være åpne for markedet.
– Vi er oppmuntret av at EU ser ut til å være innstilt på å legge til rette for private investeringer i infrastruktur, sier han.
Ett av Statkrafts tre prioriterte vekstområder er som svingprodusent i Europa.
Det vil si at Statkraft vil utnytte vannkraftens muligheter for fleksibilitet opp mot Europas varmekraftverk. Men da må det være nok transportkapasitet mellom Norge og Europa.
– Vi har vært i dialog med aktuelle samarbeidspartnere både i Norge og internasjonalt, forteller Kildahl.
Statnett vil også ha mer kapasitet
Statnett vil nå ta kontakt med Statkraft for å høre hvordan kraftprodusenten tenker, forteller kommunikasjonsdirektør Tor-Inge Akselsen.
– Hva synes du om at Statkraft kaller Statnetts anslag for beskjedent?
– Det er derfor det er viktig å ta kontakt med Statkraft, for å få belyst dette, sier Akselsen.
Statnett har flere planer for strømkabler, med Danmark og Tyskland som de mest aktuelle alternativene.
– Vi er godt i gang med planleggingen rundt en ny kabel til Danmark og er i gang med et samarbeid med E. ON Netz, der vi ser på muligheten for en kabel til Tyskland. En ny kabel til Nederland eller til Storbritannia kan også være mulig, men det ligger lenger frem i tid, sier Akselsen.
Statnett har nylig tatt initiativ til en dialog om behovet for nye utenlandskabler med både kraftbransjen og industrien.
– Vi mener det vil være lurt å satse på mer kapasitet mellom Norge og Europa. Der er vi på linje med Statkraft og andre, men hvor mye og i hvilken periode må vi ta en dialog om, sier kommunikasjonsdirektøren.
Vil få kraftoverskudd
Energibedriftenes landsforening (EBL) støtter initiativet fra Statkraft.
– Dette blir et tema fremover, hvorvidt Statnett skal ha monopol på utenlandsforbindelser eller om produsentene kan gå inn og gjøre noe med det, sier administrerende direktør Steinar Bysveen til Teknisk Ukeblad.
Han sier at EBL ikke har tatt stilling til om det bør åpnes for konkurranse om å bygge kabler.
– Men det er mye som taler for at det er fornuftig. Fornybarsatsingen i Norge vil bli ambisiøs, og vi vil få et kraftoverskudd. Skal du produsere, må du kunne transportere kraften, og dermed vil linken mellom nett og produksjon bli viktigere, sier Bysveen.
Han vil ikke si om han er enig i at Statnetts anslag er for beskjedne, men er glad for at problemstillingen blir tatt opp.
– Betydningen av de nye kravene til Norge på energieffektivitet, fornybar energi og CO 2 vil endre energibildet. Det er positivt at ulike miljøer jobber med problemstillingen for å belyse den fra flere sider. Slik vi ser det vil nett og utenlandsforbindelser bli ett av de viktigste områdene i forbindelse med å lykkes med den grønne pakken, sier Bysveen.