– Vi har et system som er bygget opp for alle, og da mener jeg at det blir grunnleggende feil at en aktør skal bygge sitt eget lille sugerør, sier konserndirektør i Statnett Auke Lont.
Det gjør han etter at Statkraft for litt siden gikk ut og sa at de ville bygge egne kabler til utlandet.
Les saken: Statkraft vil bygge kabel ut av landet
– Statnett burde heiet oss fram
Inviterer til dialog
– Jeg mener at de verdiene vi forvalter er et felles gode, men vi lever i et fritt land. Jeg vil ikke si at andre ikke får lov til å bygge kabler hvis de får konsesjon, sier konserndirektøren, som understreker at denne avgjørelsen ligger hos NVE og Olje- og energidepartementet.
NorNed-kabelen har vist at kabler til utlandet kan være svært god butikk, og en samlet kraftbransje roper nå på økt forbindelse til utlandet.
– Statnett deler kraftindustriens oppfatning. Vi jobber aktivt med flere kabler og vil komme opp med en plan, sier Lont, som inviterer kraftprodusentene til dialog.
– Statnett må gjøre investeringer og det kan være at kraftprodusentene må gjøre det samme. Hvis alle inntekter fra en kabel går tilbake til alle, kan det bli for lite for at kraftprodusenten kan investere i effektoppgradering. I så fall må vi se på det.
Skrekkscenario
Lont mener at det er et skrekkscenario at Norge øker sin fornybare produksjon uten å bygge ut eksportkapasiteten.
– Å bygge ut fornybar energi forutsetter en fortsatt god og kanskje økende markedsadgang. Et krav om økt fornybar satsing og ingen eksportmulighet kan bli et skremselsbilde. Det vil føre til at prisen går ned.
Lont mener at de rammene som nå legges er helt avgjørende:
– Hva skjer med EUs fornybardirektiv? Vil det føre til at Norge må øke sin fornybare produksjon med 20 – 30 TWh innen 2020, spør Lont, som er kritisk til at den norske stat skal subsidiere fornybar kraft for eksport.
– Hvis vi skal bruke subsidier på eksport, bør de komme fra kontinentet. Ikke fra Norge. Det må jobbes for å få fram internasjonale løsninger.
Les også: Kritisk til Statkrafts kabelplaner
For mange planer
Statnett mener at Norge har et stort potensial for småkraft og vind på land.
– Med dagens nett er det mulig med en utbygging av fornybar energi på 10 – 15 TWh, men det er ikke likegyldig hvor det skjer. Det finnes enormt mange planer som ligger på bordet. Det er ikke mulig å bygge nett i forhold til alle disse planene, sier Lont, som føyer til at kraftutbygninger verken er gratis eller konfliktfrie.
I tillegg går det mot en sterkere kraftbalanse i Norge og Norden.
– Klimaendringene vil føre til et økt tilsig, som vil dempe forbruksveksten. Samtidig blir det mer kjernekraft i Finland og sannsynligvis Sverige. Resultatet blir billig kraft.
Gunstig for kraftkrevende industri
Konserndirektøren deler ikke industrien bekymring for at flere kabler vil føre til høyere strømpris.
– Vi må ikke gå helt av skaftet, når det kommer til hvilken effekt kabler har på strømprisen i Norge. Det har vært beskjedne endringer i prisnivået som et resultat av at vi har bygd kabler, sier Lont, som derimot tror at Norge vil bli et attraktivt hjørne av verden for kraftkrevende industri.