KRAFT

– Statnett driver utpressing

HINSIDES: - Det er en systemsvikt når Statnett vurderer å bruke enda flere milliarder på midlertidige gasskraftverk, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.
HINSIDES: - Det er en systemsvikt når Statnett vurderer å bruke enda flere milliarder på midlertidige gasskraftverk, sier Marius Holm, nestleder i Bellona. Bilde: Johannessen, Sara
Mona Sprenger
7. juni 2010 - 13:44

Han reagerer på at Statnett vurderer å få på plass et reservekraftverk i Bergensregionen, for å bedre forsyningssikkerheten.

Bakgrunn: Vurderer reservekraftverk

– Det er en systemsvikt når Statnett vurderer å bruke enda flere milliarder på midlertidige gasskraftverk. Tenk hvor mye permanent fornybar kraftproduksjon vi kunne fått for disse pengene. Det er helt hinsides, sier Holm til Teknisk Ukeblad.

– Bruk Mongstad

Holm minner om at det allerede finnes et gasskraftverk i regionen, som Statoil ikke vil kjøre for fullt.

– Verken Mongstad eller Kårstø blir kjørt for fullt, fordi kraftbehovet ikke er stort nok. Samtidig har vi ikke muligheten til å elektrifisere offshoreinstallasjoner. I stedet for å sette opp flere mobile gasskraftverk, bør man tilpasse kraftverket Statoil har til overs på Mongstad og integrere det i rensprosjektet.

Også leder for Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken er kritisk:

– Veldig forurensende

– Jeg tror at Statnett på denne måten prøver å presse den omstridte kraftlinjen i Hardanger, sier Haltbrekken, som mener at regjeringen bør avvise dette:

– Disse kraftverken er veldig forurensende i forhold til energimengden som kommer ut av de.

Haltbrekken anstrengte kraftsituasjonen i Bergensområdet burde ikke komme som noen overraskelse på Statnett.

– Statnett søkte allerede i 2002 – 2003 om konsesjon for et reservekraftverk i området. Denne konsesjonssøknaden ble lagt bort.

Energieffektivisering

Norges Naturvernforbund mener at satsing på energieffektivisering kunne bidratt til å løse den anstrengte situasjonen i Hordaland.

– Vi ba om en kraftig satsing på energieffektivisering. Men i stedet for å gjøre noe har olje- og energiminister Terje Riis-Johansen tvinnet tommeltotter i påvente av NVE rapporten som ble lagt frem fredag. Så nå er det for sent å komme i gang i år med tiltak som ville avhjelpe situasjonen.

– Utpressing

Norges Naturvernforbund er i mot kraftlinjen Sima-Samnanger så fremt den ikke blir lagt i bakken.

– Vi har krevd jord og sjøkabler, sier Haltbrekken.

Også Bellona er skeptisk til den omstridte kraftlinjen:

– Jeg er skeptisk til at det ikke finnes alternativ til Sima-Samnanger. Statnett driver utpressing når de bare har ett alternativ. Det er en utpressingsstrategi, sier Marius Holm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.