Flere arbeidssøkere over 50 har det tøft i arbeidsmarkedet, men det finnes også store organisasjoner som beviselig ansetter en stor andel eldre arbeidstakere.
– Fra 2013 og hittil i år er 13 prosent av våre nyansatte over 50 år. 32 av de vi ansatte er over 50. Noen også betydelig over 50, sier HR-direktør i Statnett, Kirsten Berg.
Les også: Øystein (50) har CV få kan matche - blir ikke invitert på intervju
Ble oppsøkt
En av de nyansatte er Olve Mogstad (52). Han har vært ansatt i Statnett som senioringeniør i seks måneder.
– Ikke kall meg for middelaldrende, sier Mogstad med en latter på lur når Teknisk Ukeblad ringer.
I hans tilfelle opplevde han det motsatte av hva debatten om eldre i arbeidslivet ofte framstiller.
– For mitt vedkommende var det faktisk litt motsatt. Jeg var egentlig ikke aktiv jobbsøker. Statnett oppsøkte meg og tipset om at de hadde en ledig stilling der de trodde jeg kunne passe bra, sier Mogstad.
Han ble søkt opp fordi han hadde en erfaring som flere yngre ikke satt på.
– Det var en kombinasjon av erfaringer. I et tidligere liv jobbet jeg som forsker i Sintef, sier han.
Mogstad jobbet der med feil, strømavbrudd og feilstatistikk, og etter dette hadde han en jobb der han hadde ansvar for bygging og salg av nye kraftverk.
Les også: Derfor vil ikke ledere ansette folk over 50
Skal ha de beste
Berg sier at Statnett ikke går målrettet mot eldre arbeidstakere, men understreker at de heller ikke diskriminerer dem.
– Vi har en aktiv policy som sier at vi skal ansette de beste. Da ser vi ikke på alder. Vi ser på kompetanse, motivasjon, energi og vilje. Vi ser også på team-sammensetning. Men kompetanse er førende. Vi har et tungt og veldig viktig samfunnsoppdrag som krever dyp og stor kompetanse og solid erfaring, sier Berg.
– Hvorfor tror du det kan være slik at de over 50 blir oversett?
– Jeg tror det går mye på fordommer. Det samme som rammer innvandrere, folk med utenlandske navn, kvinner mot menn, eller ingeniører mot økonomer for den saks skyld, sier Berg.
Mogstad mener Statnett er god på å utnytte fordelene til alle aldersgrupper.
– Senest i går var det en tidligere ansatt tilbake her som vikar. Hun gikk av med pensjon etter 50 års lang og tro tjeneste innenfor systemet, sier Mogstad.
Berg forteller at de har en stillingskategori som heter overlappstillinger for å bevare kunnskapen de eldre bærer med seg.
– Vi rekrutterer aktivt nye før våre seniorer slutter, slik at den som nærmer seg pensjonsalderen får med seg en som går sammen med vedkommende den siste perioden. Slik får vi en aktiv erfaringsoverføring, sier Berg.
Les også: Slik gjør du deg attraktiv på arbeidsmarkedet selv om du drar på årene
IT-fordommer
– Men henger ikke seniorer veldig igjen på it-systemene?
– Her er vi igjen inne på fordommer. Det var kanskje slik før. Jeg husker da de første pc-ene kom og jeg selv var trainee. En eldre kar fikk PC. Den sto i gangen i to måneder før han turte å åpne opp kartongen. Men vi er forbi dette stadiet, sier Berg.
Hun mener dette har lite å si på kompetansen.
– Jeg tror nok den yngre generasjonen er flinke til å bruke PC og kjappere på sosiale nettverk. Men jeg tror ikke de eldre er så mye verre i en arbeidssituasjon. Viljen til å lære tror jeg er likt fordelt mellom aldersgruppene, sier Berg.
Les også: Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet
Statoil inkluderer
Statoil er en av Norges største arbeidsgivere. Også her mener de at alder er irrelevant i søknadsprosessen.
– Vi spør ikke om alder i vår rekrutteringsprosess. Det er kvalifikasjoner og egnethet for stillingen som er avgjørende kriterier for hvem som ansettes. Vi ser etter mennesker med integritet, som identifiserer seg med våre verdier og som forplikter seg til samarbeid, som har vist evne til å levere og som er i stand til å utvikle seg og lære, sier informasjonsdirektør i Statoil, Jannik Lindbæk jr.
Direktør for business support i Kongsberg Defence System, Hans Petter Blokkum, sier at de ansetter etter personlige kvalifikasjoner uavhengig av alder.
– Seniorer bringer med seg erfaring og er også i en fase hvor de er mer fleksible enn mange unge. En utfordring kan være at selve lønnskostnaden kan være høyere for samme type arbeid, sier Blokkum.
Les også:
Så mye tjener nyutdannede sivilingeniører nå