Statnett og Statkraft mistet styringen med nett og kraftstasjoner under ekstremværet Dagmar i fjor, blant annet fordi fiberbaserte sambandslinjer ble satt ut av drift.
Det førte til at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) krevde at sambandet bedres.
Les også: – Kraftselskapene bør bruke nødnettet
Ville droppe radio
I et svarbrev til direktoratet, som Teknisk Ukeblad har sett, skriver Statnett at de fram til nå har vurdert det slik at fiber har vært foretrukket sambandsbærer på grunn av kapasitet og økte muligheter til samband med andre selskaper i forbindelse med nybygging og drift.
På sikt har selskapet derfor hatt planer om nedbygging av radiolinjesystemer etter hvert som fibernettet blir bygget ut i tilstrekkelig grad.
Les også: Mobilselskapene må sikre dekning i flere døgn
Retrett
Men erfaringene med Dagmar har gjort at Statnett ser nytt på saken, og endret strategien for utbygging av sambandsnettet.
Selskapet vil “utsette eller ikke iverksette tidligere planlagt avvikling av radiolinjestasjoner”, heter det i brevet til NVE.
Videre vil Statnett etablere flere alternative sambandsveier og sambandsbærere, og da spesielt i områder som er værutsatte.
Det statseide nettselskapet vil også etablere en finere maskestruktur i sambandsnettet for å redusere konsekvensen av utfall, og vurdere andre typer beredskapsavtaler, for eksempel gjennom samarbeid med andre i bransjen.
Les også: Dagmar kostet nettselskapene dyrt
Samarbeid med Nødnett
For tale vil Statnett vurdere om et samarbeid med Nødnettet kan gi bedre tilgjengelighet og redundans.
Dessuten vil selskapet ta i bruk satellitt som tredje sambandsvei til stasjoner som har høyest risiko for utfall ved ekstremvær.
Les også: Strømnettet tåler ikke norsk vær
Samarbeid med Statkraft
Statnett har også avholdt møter med ikt-miljøet og med beredskapsmiljøet i Statkraft.
Nå vurderer selskapene ifølge Statnett blant annet å leie kapasitet av hverandre, ha felles reservedelslager, koordinere beredskapsplaner og utveksle utbyggingsplaner.
Les også:
Krangler om ansvaret i Høyanger