The Barents Observer melder at Statoil nå er den største utenlandske eieren av tundraoljefeltet Kharyaga i Russland.
Det skjedde ifølge nettsiden som en følge av at det statseide selskapet Zarubezhneft kjøpte 20 prosent av Totals eierandel i Kharyaga-prosjektet for 60 millioner dollar.
– Prosjektet har vært operert av Total siden oppstarten i 1999. Etter denne avtalen er Statoil den største utenlandske rettighetshaveren med sin 30 prosents eierandel, ifølge The Barents Observer.
Total eier nå 20 prosent, mens den nye operatøren har 40 prosent av tundraprosjektet. The Nenets Oil Company eier de siste 10 prosentene.
Kharyaga-feltet ble først funnet i 1970. Ifølge Statoils nettsider ligger feltet i nordvestlig del av Russland i Nenets autonome område. Feltet er en del av Timan-Pechora-bassenget og ligger 60 kilometer nord for polarsirkelen i permafrost.
Statoil kjøpte seg inn i feltet i 1996 og ifølge det norske selskapet hadde feltet en startproduksjon på 10.000 fat om dagen i 1999, men har utviklet seg til en topproduksjon på 35.000 fat om dagen.
The Barents Observer melder dog at produksjonsutfordringer var noe av årsaken til at Total måtte selge seg ut.
– Kharyaga-partnerne har ikke vært i stand til å få opp produksjonen til det nivået man opprinnelig hadde planlagt, heter det i artikkelen.
Les også: Dette er milliardplanene som skal sikre all Barents-oljen til Nordkapp
Store inntekter til Nenets
Ifølge tidligere artikler fra The Barents Observer har prosjektet vært en pengemaskin for Nenets-regionen.
– For den autonome regionen representerer profitten fra Kharyaga-prosjektet omtrent 30 prosent av de regionale budsjettinntektene, heter det i en av artiklene.
Kharyaga-prosjektet skal også ha kuttet kostnadene med 20 prosent etter press fra myndighetene, ifølge nettsiden.