OLJE OG GASS

Statoil går inn i Myanmar

Statoil skal i gang med operasjoner offshore Myanmar. (Illustrasjonsfoto)
Statoil skal i gang med operasjoner offshore Myanmar. (Illustrasjonsfoto) Bilde: Shaun Dunphy/Flickr/CCL
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
26. mars 2014 - 11:53

Statoil har blitt tildelt én dypvannsblokk offshore Myanmar.

Selskapet søkte om to blokker, men ble kun tildelt én. Blokken er tildelt Statoil sammen med ConocoPhillips. Blokken er lokalisert i Bengalbukten, utenfor kysten av Myanmar.

– Betydelig oppside

– Blokk AD-10 utgjør mer enn 9,000 kvadratkilometer og ligger omtrent 200 kilometer fra kysten på om lag 2.000 meters vanndyp. Lisensen er tildelt Statoil og ConocoPhillips med 50 prosents eierandel hver og med Statoil som operatør.

– Dette er et stort og svært lite utforsket område i et basseng med et påvist petroleumssystem og store sedimenære avsetninger. Med denne tildelingen har vi fått tilgang til et nytt, stort leteareal med en betydelig oppside, i tråd med vår letestrategi, sier Erling Vågnes, direktør for Statoils letevirksomhet på den østlige halvkule i en pressemelding om saken.

Les også: Så mye tjente Statoil-sjefen i fjor

– Ny landinntreden

Myanmar – også kjent som Burma – har vært et omstridt område for norske selskaper. Landet har i mange tiår vært styrt av en militær junta som har opparbeidet seg en diger liste med brudd på internasjonale menneskerettigheter.

Men den siste tiden har landet gått bort fra det militære diktaturet, det har blitt gjennomført mer demokratiske valg, og flere politiske fanger har blitt satt fri. Blant annet har nobelprisvinner Aung San Suu Kyi sluppet ut av husarrest.

Som følge av dette har de norske sanksjonene mot Burma frafalt. Det ble tidlig tydelig at Statoil ville posisjonere seg for å få leteareal i denne uutforskede delen av Sørøst-Asia.

– Dette innebærer en ny landinntreden for Statoil, skriver selskapet i pressemeldingen.

Les også: Dette er verdens 11 største oljeselskaper

Forpliktelser

Statoil sier at de har fulgt med på Myanmar i flere år, og at de har opparbeidet seg god dialog med myndighetene.

– Vi har fulgt nøye med å utviklingen i Myanmar siden 2011. Gjennom en rekke besøk har vi etablert en god relasjon til myndighetene i Myanmar, og vi har hatt kontinuerlig dialog med norske myndigheter. I tillegg har vi innhentet erfaring fra andre norske selskaper som opererer i landet. Vi ser fram til å kunne bidra til videreutviklingen av energisektoren i Myanmar med vår kompetanse og kapasitet, sier Vågnes i pressemeldingen fra Statoil.

Selskapet har forpliktet seg til å gjennomføre en konsekvensutredning for miljø og sosiale forhold, samt å hente inn ny 2D-seismikk i løpet av den første studieperioden på 2,5 år. Etter dette vil partnerskapet avgjøre om man går inn i en tre års letefase.

– Nå vil vi etablere kontakt med relevante instanser og interessenter, samt forberede oss på å gjennomføre de studiene som er nødvendig for å sikre en trygg innhenting av nye seismiske data. Dette er en langsiktig mulighet med betydelig usikkerhet knyttet til undergrunnen, men med et stort potensial, sier Vågnes.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få en kommentar fra Den norske burmakomité, som har lovet å komme med en tilbakemelding senere i dag.

Les også:

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Statoils «store Korea-test» kommer seg ikke av gårde i mars likevel

Norske leverandører sikrer Ghanas andre oljeutbygging  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.