Det knytter seg stor spenning til Statoils arbeid i Tanzania, spesielt i forbindelse med Zafrani-feltet, som ligger omtrent 80 kilometer utenfor den sørlige kysten av Tanzania.
Selskapet kunne i dag fortelle at de har gjennomført den første produksjonstesten i området.
Kan produsere mer
Operasjonen ble gjennomført i Zafarani-2-brønnen på 2400 meters havdyp.
Selskapet skriver at to separate intervaller ble testet under operasjonen og at brønnen på det meste strømmet 66 millioner kubikkfot (scf) med gass per dag.
Selskapet forventer at de vil produsere mer når feltet kommer i produksjon, ettersom testutstyret har enkelte begrensninger.
Les også: Statoil fant enda mer i Tanzania
Flere planer
– Det pågående avgrensningsprogrammet er avgjørende for å klargjøre grunnlaget for å kunne utvikle offshore gassressursene og første fase av et LNG-anlegg i Tanzania, sier Øystein Michelsen, Statoils landsjef i Tanzania.
Zafarani-2 vil bli etterfulgt av avgrensningsbrønnen Zafarani-3, som vil være den siste operasjonen i det planlagte avgrensningsprogrammet for Zafarani-reservoaret.
Dette er hovedfunnet i en framtidig feltutvikling i blokk 2 i Tanzania.
Les også: Han skal bli ny Statoil-sjef i Tanzania
Utbygging
Nyheten lover godt for utviklingen av et gigantisk LNG-anlegg på kysten av landet. Myndighetene har nemlig satt som premiss at gassen skal ilandføres.
Det knytter seg stor spenning til fabrikken skal bygges. Statoil og partner Exxon Mobil skal etter sigende møte tanzanianske myndigheter i april for å diskutere nettopp dette.
Prosjektet omtales som Tanzanias største industriprosjekt noensinne.
Les også: Dette blir tidenes største Statoil-utbygging
Store funn
Leteavdelingen i Statoil har til nå truffet godt i Tanzania.
Totalt har selskapet nå funnet 17 - 20 Tcf (trillion cubic feet) gass, som tilsvarer 3 til 3,6 milliarder fat oljeekvivalenter, eller omtrent det dobbelte av Snøhvit-feltet i Barentshavet.
BG Group, som er operatør på naboblokkene, har gjort funn av tilsvarende størrelse.
Les også:
– Oljenæringen pælmer penger etter folk
Rekker ikke bunkre i Norge, sender 10 lastebiler med LNG til Danmark hver uke