OLJE OG GASS

– Statoil nesten like populære som kongehuset

GLAD: Statoil-sjef Helge Lund har ledet Statoil i åtte år, men aldri vært gladere i jobben sin enn nå.
GLAD: Statoil-sjef Helge Lund har ledet Statoil i åtte år, men aldri vært gladere i jobben sin enn nå. Bilde: Håkon Jacobsen
Tormod Haugstad
2. feb. 2012 - 12:59

Lunds uttalelse vakte begeistring på seminaret “Norsk energipolitikk i lys av den globale energisituasjonen” i går kveld.

Spesielt muntert ble det da Lund sa dette med blikket festet på kong Harald, som var en av de spesielt inviterte deltakerne på seminaret, som ble arrangert i regi av Det Norske Videnskaps-Akademi, Norges Tekniske Vitenskapsakademi og Norges Forskningsråd.

Gleder seg over funn

– Jeg legger ikke skjul på at jeg gleder meg over de nye oljefunnene. Nå er det så godt driv i olje- og gassindustrien at vi nesten konkurrerer i popularitet med kongehuset, men jeg kan berolige Hans Majestet med at kongehusets popularitet alltid består, mens vår popularitet kommer og går, sa Lund.

Hans offensive hovedpoeng under foredraget var at hundrevis av millioner av mennesker har fått bedre livskvalitet på grunn av tilgang på mer energi.

Må ha olje og gass

– Uten energi, ingen fremgang. Selv om usikkerheten er stor, vil den økonomiske veksten fortsette som den har gjort de siste tiårene. Forskjellen er at veksten nå vil komme i de fremvoksende økonomiene. Vi mener veksten vil nå toppen rundt 2030, sa Lund.

Han mener det blir helt feil å stille spørsmål om hva vi skal leve av når oljen tar slutt, ettersom vi vil ha olje- og gassproduksjon gjennom hele dette århundret.

Finner nye ressurser

Lund forsvarte satsingen på skifergass og tjæresand med at verden vil ha et økende behov for både olje og gass.

– Nedgangen i konvensjonell utvinning vil kreve kompensasjon tilsvarende fem ganger dagens oljeproduksjon i Saudi-Arabia. Vi føler oss ganske sikre på at olje og gass vil stå for 46 prosent av verdens energiproduksjon også i 2050, mens den i dag ligger på noe over 50 prosent, sa Lund.

Han svarte selv et kontant ja på sitt eget spørsmål om vi har nok ressurser med olje og gass i verden.

Han viste til at stadig nye ressurser oppdages, ikke minst på vår egen sokkel og at vi har doblet ressursene siden 1980.

Statkraft-sjefen på samme seminar: – Havet kan stige 70 meter!

Grunnleggende optimist

– Vi har lært, forsket og utviklet nye letemetoder. Derfor er jeg grunnleggende optimist på vegne av oljeindustrien. Den er mer attraktiv enn noensinne, sa Lund.

Han viste til at skifergass vil bli stadig mer lønnsomt og spille en sentral rolle i verdens energimiks.

Lund trakk også fram et annet geopolitisk perspektiv som mange ikke har tenkt på: Hva skjer med verdensøkonomien når USA i fremtiden kan bli selvforsynt med gass og kanskje til og med olje allerede i dette århundret?

Kong Harald på seminar om energi i Norsk Vitenskaps-Akademi. Til venstre, preses og professor Nils Chr. Stenseth, kong Harald, professor og president i Norges Tekniske Vitenskapsakademi,. Roy H. Gabrielsen, olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Atle Abelsen
Kong Harald på seminar om energi i Norsk Vitenskaps-Akademi. Til venstre, preses og professor Nils Chr. Stenseth, kong Harald, professor og president i Norges Tekniske Vitenskapsakademi,. Roy H. Gabrielsen, olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Atle Abelsen

Verdens største dilemma

Lunds hovedpoeng er at ulike energikilder har ulike fordeler og ulemper.

Derfor blir det viktig for politikerne å finne fram til en energimiks som både gir de som trenger det mer energi, men en miks som også tar hensyn til miljø og klima.

– Jeg innrømmer at dette er verdens største dilemma, å avveie hensynet til både vekst og klima. Men jeg har vært så heldig å få jobbe for FNs generalsekretær i et utvalg som utreder nye former for energiforsyning, og da vil jeg oppsummere med at jeg er optimist på teknologiens vegne, men mer pessimistisk når det gjelder å finne fram til en felles global pris på klimautslippene, sa Lund.

Europas nest største på gass

Han understreket at Norge allerede i dag er Europas nest største gasseksportør og at etterspørselen etter gass bare vil øke fordi den også blir viktig i kampen for et renere klima.

– Hvis vi erstattet kullproduksjonen med gass, ville det alene redusere CO2-utslippene med 70 prosent. Det ville virkelig være et effektivt klimatiltak, sa Lund.

Forskningssatsing

– Han understreket at Statoil ville bidra enda sterkere til å opprettholde Vistas-programmet, som er et samarbeid om forskningsprosjekter med Norges forskningsråd innenfor olje- og gassområdet, i sin tid startet av Statoils første legendariske konsernsjef, Arve Johnsen.

– Forskning og kompetanse står helt sentralt og har hatt stor betydning for oss, sa Lund.

Les også: Obama vil satse på skifergass

Statoil inn i olje-bonanza

Skifergass kan være boble

Statoil mot 2,5 millioner fat i 2020

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.