Flere internasjonale medier melder i dag at Statoil og den russiske oljegiganten Rosneft nå har gjennomført pilotboring på North Komsomolskoye-feltet i Vest-Sibir.
– I løpet av 2015 har selskapene boret to horisontale utvinningsbrønner, heter det i en artikkel hos nettsiden Russian Oil and Gas Technologies.
Statoil og Rosneft har logget og tatt kjerne- og væskeporøver fra brønnen. I en horisontal seksjon på 1000 meter har det også for første gang onshore i Russland blitt tatt i bruk såkalt «openhole gravel packing» - en metode for å komplettere horisontale brønner på.
Les også: Betalte mer enn dobbelt så mye i lederlønn mens Yme-milliardene rant ut
Stor avtale med Rosneft
North-Komsomolskoye er ifølge Statoil et betydelig funn i Vest-Sibir.
– Stavropol skiferolje-lisensen er en skiferolje-mulighet i Stavropol-regionen i sørvestlige Russland, heter det på Statoils nettsider.
Det var i 2012 at daværende Statoil-sjef Helge Lund inngikk avtale med Rosneft om å lete i uutforskede områder i Russland og Norge, samt å gjennomføre felles tekniske studier av to russiske felt onshore.
Det er den sistnevnte delen av avtalen det nå er snakk om.
Les også: Hadde dårlig samvittighet: Klarte ikke mer enn seks år i oljeindustrien
Bidrar med kompetanse
– På North-Komsomolskoye-feltet i Vest-Sibir kan Statoil bidra med erfaring og kompetanse både fra Brasil og norsk sokkel til å synliggjøre potensialet fra dette betydelige ikke-produserende feltet, meldte Statoil i 2012.
– For skiferolje-forekomsten i Stavropol-området i det sørvestlige Russland kan Statoil bidra med erfaringer fra ukonvensjonelle reservoarer i USA, het det videre.
Helge Lund omtalte samarbeidsavtalen med Rosneft som en viktig milepæl for Statoils virksomhet i Russland, særlig med tanke på virksomheten offshore.
– Avtalen sikrer et langsiktig letesamarbeid med Rosneft i store, lovende, uutforskede områder i Barentshavet og Okhotskhavet. Ved å bygge på begge selskapers kompetanse og erfaringer, er avtalen et betydelig skritt i den industrielle utviklingen av Nordområdene, fortalte Lund.
Samarbeidsavtalen ga også Rosneft muligheter til å skaffe seg eierandeler i Statoil-lisenser i Nordsjøen og i norsk sektor av Barentshavet.
Les også: Språkbråk på sokkelen: Måtte ty til ordbok for å forstå jobben