INDUSTRI

Statoil på patent-toppen i Norge

Statoil er selskapet med størst portefølje av gjeldende patenter i Norge, ifølge Patentstyret. Her er forsidene på noen av selskapets patenter.
Statoil er selskapet med størst portefølje av gjeldende patenter i Norge, ifølge Patentstyret. Her er forsidene på noen av selskapets patenter. Bilde: Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
23. feb. 2016 - 06:00

Statoil ligger på patenttoppen i Norge, tett fulgt av Aker Solutions. Det viser en opptelling Patentstyret har gjort for Teknisk Ukeblad.

Oversikten viser norske selskaper med flest gjeldende patenter.

(Nummer to på listen er Aker Solutions-eide Aker Subsea AS. Navnene på listen fremkommer slik de er oppført i Patentstyrets register.)

Flere hundre oppfinnere

På det meste har Statoil fått flere hundre teknologiideer fra de ansatte i løpet av et år. De belønner også ansatte for ideer som blir patentert.

-  Vi vurderer ideene og ser om de kan utvikles videre. Patentene er med til å stimulere til innovasjon, forteller Bjørn Ringvold.

Han leder arbeidet med intellektuelle rettigheter (IP) i Statoil.

Hvem er den typiske Statoil-oppfinneren?

– Det er gjerne forskere, tekniske eksperter og prosjektmedarbeidere som har sett gode løsninger i forbindelse med jobben, forteller han.

(Les mer om Statoils patentstrategi under)

Bygge intellektuell kapital

Også i Aker Solutions oppfordres de ansatte til å finne opp nye løsninger

- Alle ansatte oppfordres til å finne nye løsninger og ideer gjennom en systematisk prosess, noen av disse velger vi så å patentere. Dette gir oss muligheten til å systematisk bygge intellektuell kapital over tid, forteller Hervé Valla, leder for teknologiutvikling i Aker Solutions i et skriftlig svar.

Han forteller at de har stor tro på å etablere en sterk IP-posisjon tidlig, spesielt for ny og effektiv teknologi.

Selskapet har blant annet søkt patent på en robotdrevet oljeplattform.

Derfor patenterer de 

Statoil har totalt 600 innvilgede patenter og patentsøknader som vil bli videreført i Norge. De har omtrent 3000 nasjonale patenter i ulike land.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Statoil bruker patenter for å kunne utvikle og innføre ny teknologi, samt for å kunne hevde seg i konkurransen med andre store oljeselskaper, ifølge IP-sjef Bjørn Ringvold.

Tradisjonelt endte ofte rettighetene til oppfinnelser opp hos den norske leverandørindustrien, ifølge ham. Etter at Statoil ble et internasjonalt oljeselskap ble det viktigere å bygge en patentportefølje med egenutviklet teknologi, såkalt proprietær teknologi.

- En proprietær teknologibase er viktig for et internasjonalt oljeselskap, sier han.

Patenter gir frihet

Mye av det handler om å sikre seg frihet, det de kaller operasjonsfrihet.

- Det handler om at det ikke skal være noen tredjeparter som kan stoppe en operasjon eller stoppe et prosjekt eller lage andre problemer ved å legge et patent på bordet, sier han.

Han forteller at de også bruker patentene for å sørge for at det blir konkurranse i markedet og forhindre at kun en leverandør kan tilby en teknologi. Dette gjør de ved å lisensiere ut teknologi som flere leverandører får tilgang til og får lage tilbud ut fra.

Patentering eller hemmelighold

Valget står ofte mellom patentering eller hemmelighold for selskaper som vil beskytte sin teknologi. Statoil er intet unntak.

- Det kan være vanskelig for oss å vite om en konkurrent bruker en av våre metoder internt. Hvis vi er redd for ikke å kunne håndheve et patent, så vil vi kanskje heller holde oppfinnelsen hemmelig, sier IP-sjefen.

Selskapet har flest patenter innenfor undervannsteknologi og boring. Det er lettere å patentere utstyr enn metoder. Innen reservoar og leting er det mer metode, og der bruker heller selskapet hemmelighold for å beskytte oppfinnelsene.

- Opportunistiske

Ringvold nevner også vindkraftkonseptet Hywind. 

– Det er et proprietært konsept som vi har ganske mange patenter på, for der ser vi en forretningsmulighet, sier han.

– Vi er litt opportunistiske. Hvis vi ser noe vi tror kan bli bra, så beskytter vi det, forsetter Ringvold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.