OLJE OG GASS

Statoil slipper bot for Veslefrikk-utslipp

Selskapet trenger ikke møte i retten for millionboten de ikke ville godta.

Vedtaket om å bøtelegge Statoil for utslipp fra Veslefrikk-plattformen er omgjort av Riksadvokaten. Årsaken er tvil om klagefristen ble verholdt. Statoil slipper dermed å møte i retten for boten på 10 millioner kroner som de ikke ville godta.
Vedtaket om å bøtelegge Statoil for utslipp fra Veslefrikk-plattformen er omgjort av Riksadvokaten. Årsaken er tvil om klagefristen ble verholdt. Statoil slipper dermed å møte i retten for boten på 10 millioner kroner som de ikke ville godta. Bilde: Meyer-foto
Ina AndersenIna AndersenJournalist
24. juni 2014 - 15:49

Riksadvokaten har valgt å omgjøre beslutningen om å gi forelegg til Statoil for utslipp på Veslefrikk, opplyser statsadvokat Thomas Frøberg ved Riksadvokaten til Teknisk Ukeblad.

Dermed kan selskapet glemme boten på 10 millioner kroner, som de har nektet å vedta, og som dermed trolig ville havnet i retten.

Årsaken er berettiget tvil på om en klage er sendt inn innen tidsfristen.

Les også: Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

Ville trolig ha havnet i retten

Statoil ble i høst idømt en bot på ti millioner kroner av Statsadvokaten for utslipp fra en avfallsbrønn på Veslefrikk.

Selskapet ble bøtelagt for ikke å ha overholdt plikten til å overvåke sin egen virksomhet gjennom fjernmåling, slik at de kunne oppdage forurensningen og iverksette nødvendige tiltak.

Både Miljødirektoratet og Bellona anmeldte Statoil for utslippet.

Statoil nektet å godta boten, og mente at selskapet ikke hadde handlet i strid med regelverket. Dersom vedtaket om forelegg nå ikke var blitt trukket tilbake ville saken med høy sannsynlighet ha havnet i retten.

Les også: Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

Tvil om klagefristen

Årsaken til at vedtaket om forelegg nå er omgjort er rent prosessuell.

Statsadvokaten henla nemlig først saken, men henleggelsen ble klaget inn til Riksadvokaten av både Miljødirektoratet og Bellona.

Riksadvokaten omgjorde så henleggelsen og ga Statoil et forelegg på et av punktene.

– Men for at vi skal kunne omgjøre en beslutning, så må klagen ha kommet til oss innen en viss frist. Det var usikkert om klagene var kommet innen denne fristen, og vi vurderte det da som så tvilsomt at vi måtte legge til grunn at klagen ikke var rettidig, sier Frøberg.

– Ikke rettslig grunnlag

Pressekontakt i Statoil, Ørjan Heradstveit, opplyser til Teknisk Ukeblad at Statoil tar Riksadvokatens omgjøring til etterretning.

– Etter en grundig gjennomgang av saken står vi fortsatt ved vårt opprinnelige syn; det foreligger ikke rettslig grunnlag for å ilegge Statoil boten, uttaler Heradstveit.

Les også:

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Disse oljefeltene er størst i verden

– Minst 30 prosent dyrere å utvinne i Barentshavet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.