OLJE OG GASS

Statoil støtter Enis valg

KONTRAKTEN: Hyundai skal bygge den flytende produksjons-, lagrings- og lasteinnretningen (FPSO) som skal brukes på Goliat-feltet. Kontrakten er verdt sju milliarder.
KONTRAKTEN: Hyundai skal bygge den flytende produksjons-, lagrings- og lasteinnretningen (FPSO) som skal brukes på Goliat-feltet. Kontrakten er verdt sju milliarder. Bilde: Eni Norge AS
Tormod Haugstad
16. feb. 2010 - 10:37
Vis mer

STAVANGER: Konserndirektør og sjef for norsk sokkel i Statoil, Øystein Michelsen, sier at valget av Hyundai Heavy Industries var helt klart. Men han har med seg en trøst til norsk industri – Gudrun-feltet.

– Jeg er helt sikker på at Eni har gjort en god jobb nå det gjelder evalueringen av Goliat-tilbudene. Jeg vet at de har vært svært grundige i arbeidet. Det var en helt klar vinner, og jeg håper og tror at Eni har gjort rett, sier han til Teknisk Ukeblad.



Gudrun er marginal

Som en trøst for norsk leverandørindustri lover Han at Gudrun-prosjektet kommer meget snart.

– Vi jobber meget hardt med våre partnere for å holde tidsplanen slik at prosjektet kan realiseres, sier han.

Gudrun-prosjektet er et marginalfelt som ble funnet på midten av 70-tallet. Michelsen sier at han hadde en kamerat som hadde prosjektet som diplomoppgave på NTNU allerede i 1978.

– Feltet var marginalt allerede da og er det fortsatt sier Michelsen.



Aibel favoritt

Feltet ligger i Sleipner-området og har en komplisert reservoarstruktur. Statoil vil gjerne bygge ut feltet nå slik at de er sikret god produksjonskapasitet på Sleipner. Striden har stått med partnerne om å bore en ekstra brønn for å sikre bedre reservoarforståelse.

– Vi samarbeider godt med partnerne og regner med å komme til enighet, sier Michelsen.

Feltet skal bygges ut med et stålunderstell, et dekk med boligkvarter og plass for en oppjekkbar rigg for boring. Forprosjekteringen er gjort av Aibel.



Skal holde produksjonsmålene

Statoil må arbeide hardt for å holde sine produksjonsmål. – Det stilles krav til en betydelig vekst på norsk sokkel for å opprettholde produksjonen. Hittil har vi realisert 300 000 fat ekstra fra små og mindre utbygginger, men det blir stadig mer krevende å få gjennomført prosjektene, sier Michelsen.

Dag Skindlo som er ansvarlig for verftene i Aker Solutions, beklager at de ikke fikk kontrakten med Goliat, men understreker at de har god beskjeftigelse ved verftet i Egersund. Han regner med at verftene vil komme over denne krisen.

– Det viktigste for oss er å opprettholde verksteder. Det viktigste er å ha kontakt med oljeselskapene. Det er mye å gjøre på norsk sokkel fortsatt, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.