Statoil mente å ha fått Slik kom Statoil inn i Irak da det i 2009 vant konkurransen om å bygge ut et av verdens største oljefelt, West Qurna, sammen med russiske Lukoil. Men mange var skeptiske til lønnsomheten i prosjektet.
Selskapene skulle bare få betalt for den olje de produserer.
– Vi får betalt 1,15 dollar for hvert fat vi produserer etter at vi har nådd produksjonsmålet på 120 000 fat. Dette gjelder opp til vårt eget produksjonsmål, som er på 1,8 millioner fat, og all olje vi klarer å produsere ut over dette, sa direktør for Midt-Østen i Statoil, Kjetil Tonstad, til Teknisk Ukeblad etter avtalen var sikret.
Skyting på anlegget
Det er ikke bare lønnsomheten som er problematisk for Statoil i Irak. Utbyggingen har skapt stor frustrasjon blant lokalbefolkningen som mener at det skapes for få jobber.
Les mer: – Alt er risikofylt i Irak
Dette har også ført til at det brøt ut Skuddveksling på Statoil-anlegg i Irak
Les også: Statoil trosser angreps-boom
Trekker seg ut
Nå har selskapet imidlertid fått nok. Ifølge Reuters har Statoil søkt om å få selge seg ut. Avtalen er i sluttfasen.
Statoil ønsker å selge hele sin andel i det gigantiske oljefeltet i sørlige Irak til Lukoil.
– Statoil har spurt oljedepartementet om å selge sin eierandel i West Qurna til Lukoil, og i prinsippet har ikke det irakiske oljedepartementet noen innvendinger mot dette salget, sier Sabah Abdul-Kadhim, leder av juridisk seksjon i direktoratet for kontrakter og lisenser.
En senral irakisk oljeindustrikilde bekrefter overfor Reuters at Statoil har bedt om godkjenning for et salg og at avtalen er i "sluttfasen".
Andre steder
Det norske selskapet ønsker å rette oppmerksomheten mot mindre risikable aktiva andre steder, sier industrikilder til Reuters. Som kjent planlegger selskapet gigantiske investeringer både i Norge og i Mexicogolfen.
Som vanlig vil ikke Statoil kommentere salget før avtalen er inngått.
– Vi er partner West Qurna 2 prosjektet i Irak med Lukoil som operatør. Vi ønsker ikke kommentere spekulasjoner om justeringer i vår portefølje, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen til Teknisk Ukeblad.
Langvarig avtale
Statoil har 18,75 prosent av West Qurna fase 2-feltet, mens Lukoil har 56,25 prosent og Irak oljeselskapet North Oil Company har 25 prosent. Avtalen ble inngått i desember 2009. Lukoil og Statoils avtale hadde en varighet på 20 år. Målet var en platåproduksjon på 8,1 millioner fat per dag (BPD) i seks år.
Les også: Irak-avtalen underskrevet i Bagdad