OLJE OG GASS

Statoil vil inn i Kasakhstan

Vil samarbeide med Kasakhstans oljeselskap til tross for at 16 streikende oljearbeidere i selskapet ble drept i desember.

22. mars 2012 - 07:11
Vis mer

16. desember 2011 åpnet det kasakhstanske politiet ild mot streik­ende oljearbeidere i byen Zhanaozen. 16 personer mistet livet mens de protesterte mot lønns- og arbeidsforhold.

Arbeiderne tilhørte underselskaper av det statlige kasakhstanske oljeselskapet KazMunaiGas, et selskap Statoil nå vil produsere olje sammen med.

Menneskerettighetsbrudd

Tragedien skjedde etter flere måneder med streik i Kasakhstans petroleumssektor i den vestlige delen av landet.

Human Rights Watch (HRW) har fulgt prosessen tett og sett alvorlige brudd på menneskerettighetene.

– Det ble dokumentert brudd på sentrale arbeidstakerrettigheter, som frihet til å organisere seg og rett til å streike, fra tre selskaper som var involvert i aksjonene. To av selskapene er underselskaper av det statlig eide selskapet KazMunaiGas, sier europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Statoil bekrefter Irak-uttrekking

Statoil finner mest i verden 

Statoil vil ha samarbeid

I fjor inngikk KazMunaiGas en samarbeidsavtale med Statoil om oljeutvinning i Kasakhstan.

– Vi har en intensjonsavtale med KazMunaiGas om felles utvinning på Abay-feltet i Det kaspiske hav. Det er fremdeles ikke et konkret prosjekt, men vi jobber videre med utgangspunkt i at det skal realiseres, sier pressetalsmann i Statoil, Bård Glad Pedersen, til Teknisk Ukeblad.

Vil Statoil akseptere brudd på menneskerettighetene i forbindelse med sine prosjekter?

– Dersom det blir noe konkret ut av dette, vil vi forsikre oss om at arbeidernes rettigheter blir ivaretatt. All vår internasjonale virksomhet skal foregå i henhold til internasjonale avtaler og menneskerettig­heter, sier Glad Pedersen.

Statoil traff blink i Brasil 

Article775_Image1209.jpg

Eget ansvar

Egeland sier at Statoil og den norske regjeringen har et selvstendig ansvar for å respektere menneskerettighetene og overholde alle sentrale arbeidstakerrettigheter i forbindelse med deres egne operasjoner.

Han mener det må på plass retningslinjer som sikrer dette.

– Det er deres ansvar å sørge for at selskaper som Statoil har inngått partnerskap med, i dette tilfellet KazMunaiGas, også etablerer retningslinjer og prosedyrer som sikrer menneskerettighetene. Det inkluderer respekt for arbeidernes rettigheter, sier Egeland.

HRW planlegger å gi ut en rapport som tar for seg både Kasakh-stans regjering og de statlige selskapene i lys av internasjonale lover og konvensjoner med vekt på organisasjonsfrihet.

Rapporten vil gjennomgå de lover og den praksis som ikke overholder internasjonal standard.

Egeland vil likevel ikke anbefale boikott av KazMunaiGas.

– Vi anbefaler snarere Statoil og den norske stat å fremme menneskerettighetene overfor sine samarbeidspartnere og selv alltid handle ansvarsfullt, sier Egeland.

Mer oljestoff: Yme-prosjektet skal granskes

Her er Statoils nye superrigg 

Norges oljeressurser eser ut

Norsk teknologi skal gi gass-suksess i Australia

CSI-metoder får konsekvenser for fremtidens oljeutvinning 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.