Styret i Statoil foreslår å endre selskapets navn til Equinor. Forslaget skal tas opp når Statoil har generalforsamling 15. mai.
«Navnet Equinor kombinerer «equi», utgangspunktet for ord som «equal», «equality» og «equilibrium» – likhet, likeverd, likevekt og balanse, og «nor» som signaliserer et selskap som er stolt av sin norske opprinnelse, og ønsker å bruke dette aktivt i sin posisjonering» skriver selskapet i en pressemelding.
Navneforslaget vil tas opp på Statoils generalforsamling 15. mai. Den norske regjeringen vil stemme for endringen, opplyser oljeminister Terje Søviknes (Frp).
– Regjeringen gir sin fulle støtte til Statoil-styrets forslag om å skifte navn fra Statoil til Equinor, og vil stemme for forslaget på Statoils generalforsamling. Beslutningen reflekterer at Statoil er i ferd med å utvikle seg til et bredt energiselskap, i tråd med den globale utviklingen i energisektoren, sier han.
- Les også: Dette er de fem viktigste fornybar-trendene i 2018 (TU Ekstra)
NITO godt fornøyd
Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO), som har 1.300 medlemmer i Statoil, er også godt fornøyd med Equinor.
– Det henspiller på likevekt og balanse og har også med seg det norske. Vi ønsket et navn som viser at vi er i transisjon til et bredt energiselskap, som driver med mye mer enn olje og gass. Og det har vi fått til, sier NITOs konserntillitsvalgt i Statoil, Stig Lægreid.
Har du et bedre navneforslag?
– Det er mange som er glad i Statoil-navnet og det vil nok ta tid å vende seg til at et navn man er glad i skal byttes ut og at selskapet får et nytt uttrykk. Noen vil synes det er vanskelig. Men jeg synes også at når vi først skal bytte navn, så har vi kommet godt ut, sier Lægreid til Teknisk Ukeblad.
– Begrensende faktor
Han tror navnet vil bli tatt godt imot, og at det passer et selskap som skal satse mer på fornybar fremover.
– Offshore vind, sol, nye energiformer, samtidig som vi fortsatt er et rotfestet norsk selskap. Jeg synes det er et godt navn, poengterer han.
– Er Statoil et belastet navn når selskapet fremover skal investere mer i områder som ikke er olje?
– I noen miljø så tror jeg nok stat-delen av navnet har vært en begrensende faktor, mens i andre har olje vært en begrensende faktor på hvordan man ser på selskapet. Det er et av flere element som har vært diskutert i forbindelse med navnebyttet, forklarer Lægreid, som også sitter i Statoil-styret.
- Statoil med nytt operasjonssenter: Mer styring fra land skal gi høyere inntekter fra sokkelen
- Innmari spennende
Også analytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets synes navnebyttet er spennende. Hun mener det er et tegn i tiden.
– Jeg tenker at dette er innmari spennende, og en del av den omstillingsprosessen som selskapet er i gang med. Det nye navnet gir dem større frihet til å bli et bredere energiselskap, sier hun til Teknisk Ukeblad.
– Å hete Statoil gir et signal om hva du driver med, du er et oljeselskap. Statoil er tidlig ute med å ta dette steget med å bli et energiselskap. Det er et skifte vi er i gang med i energiverdenen.
Hun mener navnet Equinor gir mer rom og fleksibilitet til å drive med andre ting enn olje, som vind sol, og ikke minst gass, som heller ikke er viet plass i Statoil-navnet.
– Navnet Statoil sier såpass mye om hva de driver med. Det gjør det ikke lett å selge seg inn som et grønt energiselskap. Det nye navnet gir mer spennvidde, mener analytikeren.
Samtidig er hun klar på at et slikt navnebytte også forplikter.
– Ja, det er klart. Navnet sier noe om å ha balanse. Det gjør det vanskelig å bli et rent oljeselskap igjen, poengterer Saltvedt.
Samtidig mener hun navnebyttet setter på plass dem som har anklaget Statoil for å drive med grønnvasking, ved å investere i prosjekter innen fornybar energi.
– Byttet av navn motbeviser dette, det viser at de har faktiske intensjoner om å gjøre et skifte i selskapet mot å inkludere mer fornybare energiformer, poengterer hun.
Historisk dag
Statoils konsernsjef Eldar Sætre betegner det som en historisk dag for selskapet.
– I nesten 50 år har Statoil tjent oss vel som et flott navn. Men når vi ser fram mot de neste 50 årene, den globale energiomleggingen og hvordan vi utvikler oss som et bredt energiselskap, har det blitt naturlig å endre navnet vårt. Navnet Equinor beskriver vår opprinnelse, våre verdier og hva vi vil være i fremtiden, sier konsernsjef Eldar Sætre.
Statoils strategi er at selskapet skal utvikle langsiktig verdi på norsk sokkel, styrke sin posisjon i kjerneområder og utvikle nye vekstmuligheter internasjonalt.
– Statoil er en av verdens mest karboneffektive produsenter av olje og gass og vil styrke dette konkurransefortrinnet ytterligere. I tillegg er Statoil i ferd med å etablere en betydelig industriell posisjon innen lønnsom fornybar energi, og forventer at 15-20 prosent av totale investeringer vil gå til nye energiløsninger innen 2030, skriver selskapet i meldingen.
TU-lesernes forslag til nytt navn for Statoil (send inn ditt forslag lenger opp i saken):
- Statall
- Statkraft
- Oily McOilface
- BS (Beyond Statoil)
- Energynor
- EnergiNor
- Gavn
- Thermo Stat
- Snake Oil
- Renewnor
- Norol