Statoil øker tilstedeværelsen i Australia. Selskapet har fått tildelt en 100 prosent andel i en stor letelisens i den nordre delen av Carnarvon-bassenget på Australias nordvest-sokkel.
– Vi mener denne lisensen kan ha potensiale både for olje og gass, sier Knut Rostad, mediekontakt for Statoils internasjonale virksomhet, men presiserer at det er et langt løp før man kjenner potensialet i lisensen.
Lisensen er tildelt av australske myndigheter gjennom den siste lisensrunden.
Les også: Norsk oljeservice setter nye rekorder i utlandet. Neste år kan det være over
– Både olje og gass
Området på mer enn 13.000 kvadratkilometer er utestet og ligger 300 kilometer utenfor Vest-Australia, med vanndybder mellom 1500 og 2000 meter.
Rostad opplyser at Statoil har en exit-mulighet etter tre år.
– Dersom vi bestemmer oss for å gå videre, vil det bli etter den første treårsperioden at vi bestemmer oss for å bore første brønn, sier han til Teknisk Ukeblad.
Selskapet har forpliktet seg til å samle inn 2000 linjekilometer med 2D-seismikk og 3500 kvadratkilometer med 3D-seismikk i løpet av de neste tre årene i lisensen. Informasjonen vil danne grunnlag for vuderinger om grunnlaget for videre drift.
Tredje tildeling
Leteområdet er det tredje i rekken for Statoil i Australia.
Fra før er selskapet operatør på land i South Georgina-bassenget i Nordterritoriet, nordøst for Alice Springs. I tillegg har selskapet eierandel i fire BP-opererte letelisenser i Australbukta på sørkysten.
Selskapet gikk inn i Australia i 2012.
– Stor, mulig oppside
– Med denne tildelingen legger vi til nok et stort og lovende leteareal i vår globale portefølje, i tråd med vår strategi. Lisensen ligger i en utestet del av et meget produktivt basseng. Det gir en stor, mulig oppside, sier Erling Vågnes, Statoils direktør for leting på den østlige halvkule i en pressemelding.
I pressemeldingen omtaler han Australias regelverk som forutsigbart og rammebetingelsene som attraktive.
Store gassvolumer
I andre deler av det nordre Carnarvon-bassenget er det allerede påvist store gassvolumer. Her er flere felt i produksjon og en etablert infrastruktur.
En av aktørene er den australske gassprodusenten Santos. Her har selskapet bygget ut et omfattende rørledningsnett for gass.
Bassenget bidrar i dag til en betydelig del av Australias LNG-produksjon.
Les også:
Snittlønn i Statoil: Én million
Derfor treffer Lundin dobbelt så ofte som de andre leteselskapene
Riksrevisjonen: Sensitive brønn- og seismikkdata kan komme på avveie