Regjeringen la ut langt mindre leteområder i nord for olje- og gassvirksomheten enn det oljeindustrien kunne ønske seg i forbindelse med 20. konsesjonsrunde.
– Det er avgjørende at det finnes områder å lete på for om vi skal finne mer petroleum som kan bidra til å sikre oss ressurser for om mulig å bygge ut et tog to på Melkøya, sier Tore Torvund.
– Vi er helt avhengig av om det blir en bred enighet om utbyggingen av Goliat. Prosjektet er viktig for oss. Vi støtter Eni i arbeidet med å komme frem til en løsning og en utbygging. Dette er viktig for tiltroen til ojevirksomheten i nord, sier han.
Ikke funnet nøkkelen
Torvund er opptatt av Barentshavet.
– Vi arbeider møysommelig for å kartlegge nye områder. Vi har mye ny informasjon. Men enda gjenstår det for oss å finne nøkkelen til hvordan vi skal avdekke nye ressurser. Samtidig er tilgang på mer areal viktig for å komme videre, sier han.
– Hvordan, er et viktig spørsmål. Jeg legger ikke skjul på at jeg er litt skuffet over arealet som ble utlyst i 20. konsesjonsrunde. Tilgang på riktig areal er viktig for at vi skal komme videre på norsk sokkel. Som industri er vi bekymret for kontinuiteten. Det gjelder også for områdene Nordland VI, og VII, samt Troms II.
Trenger mer gass i Norskehavet
– Er det ikke slik at nye utbygginger av funn utenfor Nordland er begrenset av transportkapasiteten i Åsgard Tranport, røret som fører gass til Kårstø?
– Skal vi eksportere mer gass, krever det en positiv utvikling av Norskehavet. Det er krevende for liseneierne å få realisert et nytt rør. Gassco og lisenseierne må bli enige om vilkårene for et nytt rør. Skal det realiseres, er utviklingen på feltene Luva og Victoria viktige. Vi er aktive med å lete etter nye ressurser. Det vil avdekke om det behov for ekstra kapasitet.
Positivt med konkurranse
– Vi har nå nær 60 selskaper som er kvalifiserte som rettighetshavere på norsk sokkel. Mange av disse er små og har ikke finansiell styrke til å bli med på store utbygginger. Helge Lund kom med kritikk av disse selskapene under årets ONS. Han sa at de kun er interesserte i å selge seg til store selskaper. Hva er din holdning til denne kritikken?
– Det er veldig nødvendig og riktig at det er lagt til rette for at nye selskaper får innpass på norsk sokkel. Vi trenger konkurranse, ikke minst når det gjelder å finne ny olje og gass, Det er positivt. Mange av selskapene vil finne sin vertikale plattform, dvs, gå fra leting til produksjon, mens andre vil selge sine andeler på kommersielle betingelser. I Nordsjøen er denne utviklingen blitt merkbar og jeg kan ikke se at dette er noe problem, sier Torvund.