OLJE OG GASS

StatoilHydro samarbeider med NASA

Brage W. Johansen i StatoilHydro og Bjørn Elseth ved Norsk Romsenter skal samarbeide - ettersom oljeleting og romfart har mye til felles.
Brage W. Johansen i StatoilHydro og Bjørn Elseth ved Norsk Romsenter skal samarbeide - ettersom oljeleting og romfart har mye til felles. Bilde: Erik Jørgensen
Mari Hult
23. juni 2009 - 07:02

STAVANGER: Sist uke lanserte StatoilHydro et samarbeid med romfartsbransjen. Målet er ikke å finne olje på Mars, men å lære av hverandre.

– Vi har mange felles utfordringer, sier Brage W. Johansen i StatoilHydro.

Likhet

Leterigger på havbunnen har mange likhetstrekk med roboter som blir brukt ute i verdensrommet, de er ofte automatisert og fjernstyrt, og opererer i spesielle klima.

Begge bransjer er avhengige av smarte roboter som kan passe på seg selv.

– Vi er alltid ute etter nye områder for innovasjon. Teknologioverføring fra forskjellige industrier er veldig interessant for oss, sier Johansen.

– Nå har vi hatt besøk av blant annet NASA, ESA og Norsk Romfart, og vi ser mange paralleller med energiteknologi i Norge. Romfartsbransjen har masse teknologi som kan overføres til vår bransje.



– Inspirasjon og samarbeid

For Bjørn O. Elseth ved Norsk Romsenter er inspirasjonen for samarbeidet todelt.

– Vi og vil gjerne at vår teknologi også skal brukes i industrien. I tillegg ønsker vi å møte folk som kan gjøre oss bedre. Dette går på både inspirasjon og samarbeid.

Startskuddet for samarbeidet var en konferanse og et arbeidsseminar, der utsendinger fra en rekke bedrifter jobbet sammen med konkrete problemstillinger.

– Poenget er at folk ser at det er reelle utfordringer som kan løses i dag, som romfartsbransjen kan bidra til. Det er stor interesse, og vi skal bruke det beste fra begge industrier.

Mer miljøvennlig

Pilotprosjektet er i samarbeid med Seabed Rig, og går på utfordringene rundt en fullstendig automatisert borerigg som skal stå på havbunnen.

Målet er å gjøre leteboring billigere og mer miljøvennlig.

– Dette er et interessant case, som Seabed Rig allerede er i gang med, sier Johansen.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Stort potensial

– Samtidig ser vi på muligheten for å bruke ESAs teknologi, og finne et pilotprosjekt der også, sier Elseth.

Gianfranco Visentin ved ESA ser frem mot samarbeidet.

– Dette er en veldig god sjanse til å se en ny applikasjon innen olje og gass, og å se at det er nye muligheter for å kombinere dette med romfart. Det er et stort potensial for å løse problemer sammen.

Oppgaven med å samkjøre teknologioverføringen fra er gitt til IRIS (International Research Institute of Stavanger).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.