Statoils skifergasspartner Chesapeake Energy raser i børsverdi og rystes av ledelsesskandaler.
Aubrey McClendon, som grunnla selskapet, er under etterforskning.
Moodys og Fitch har nedgradert selskapet verdivurdering og rating, mens aksjen har falt fra en 2009 topp på 61,00 dollar til en «all-time low» på 14,74 dollar.
Og det amerikanske kredittilsynet SEC har startet etterforskning av selskapets finansielle praksis.
Underskudd
Selskapet sliter med å selge unna eiendeler, noe som er nødvendig fordi det står overfor et underskudd på 10 milliarder dollar.
Situasjonen til Chesapeake demonstrerer en skifergassbransje som har store problemer på grunn av fallende gasspris. Men på tross av dette forholder Statoil og Marcellus Shale Coalition seg tause om Chesapeake Energys problemer.
– Vi følger selvsagt med på saken, men den påvirker ikke vårt gode operative samarbeid med Chesapeake i Marcellus. Vi overlater til Chesapeake å gi kommentarer til den saken du viser til, sier informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til Teknisk Ukeblad.
Ifølge amerikanske Examiner kan Chesapeake Energy takke seg selv for sine problemer ettersom det har gått ut med altfor optimistisk om mengder skifergass og realistiske driftskostnader for å utvinne gassen.
Og selskapet unnlot å avsløre massive lån som grunnlegger McClendon har bevilget seg selv og hedgefondet han drev med utgangspunkt i skifergass.
Les også: Obama vil satse på skifergass
Store forventninger
Flere amerikanske medier mener det er mye som tyder på at det har vært altfor store forventninger til skifergass de siste årene.
I november 2011 reduserte amerikanske Energy Information Administration (EIA) sine anslag for bokførte skifergassreserver i Marcellus, som Statoil har andeler i, med oppsiktsvekkende 60 prosent, skriver Examiner.
Ifølge Houston Chronicle er det ventet at konsernsjef i Chesapeake, Aubrey McClendon, går av.
Konsernsjefen og co-grunnlegger av Chesapeake Energy, landets nest største gassprodusent bak Exxon Mobil, har vært i hardt vær i over en måned.
Kritikken og mistankene dreier seg blant annet om at han har bevilget seg selv mer enn 1 milliard dollar i lån til personlige investeringer i selskapets brønner og opprettet et hedgefond på 200 millioner dollar med utgangspunkt i skifergass.
Ble ignorert
Mens gassprisene steg var det ingen som brydde seg om den tvilsomme affæren.
- Da gassprisene steg ble aktivitetene hans ignorert av aksjonærer og analytikere fordi de var så begeistret av Chesapeakes vekst og dens fantastiske suksess på boring av brønner, ifølge Houston Chronicle.
Men nå er glanstiden over. Gassprisene har falt til sitt laveste på ti år, og skandalene har kommet frem på rekke og rad for Oklahoma City-baserte Chesapeake.
McClendon skal ha fått tillatelse av styret til å bruke selskapet som en økonomisk lekeplass.
Chesapeake-styret har sett på McClendon som gullgutten innen gass, noe som ifølge Houston Chronicle ikke er så rart ettersom styremedlemmene selv er en av de best kompenserte i landet.
Les også: Skifergass kan være boble
Kina holder tilbake skifergass