STAVANGER: – Først tenkte vi å spørre hva bruk av BIM ville koste, men da visste vi at vi ville få et bitte lite antall tilbud. Derfor ombestemte vi oss og sa at her skal det brukes BIM, forteller Diderik Haug fra Statsbyggs forskningsavdeling.
Enkelt
Statsbygg har valgt enkle bygg, stål og betong med hulldekker. Det ene er på 3717 m 2 med tre etasjer og kjeller, det andre er på 491 m 2. Det blir tilbudsinnsendelse i februar 2010 og byggestart i juli.
Godt over hundre personer hadde møtt frem da Statsbygg i august arrangerte et informasjonsmøte for lokale entreprenører og leverandører. Men der møtte også de store som Skanska, NCC, Veidekke og YIT.
– Jeg håper dere begynner å forberede dere nå, for dette kommer, fastslo Haug overfor de fremmøtte.
Halvannen meter permer
Statsbygg vil også kreve at all FDV-informasjon, forvaltning, drift og vedlikehold, skal overleveres av entreprenøren som BIM, sammen med en as-built-BIM.
– Vi søker å fjerne de halvannen meterne med permer som gjerne følger et slikt prosjekt, og som i praksis er utilgjengelige for brukerne av bygget, sier Haug.
– Jeg tror vi klarer å fjerne 30 til 60 prosent av prosjekteringsfeilene på denne måten, sier Haug.
Han så utover forsamlingen, og spurte så:
– Hvor mange av dere har skrevet en erfaringsrapport? Kun én rakte opp hånden. På spørsmål om hvor mange som hadde lest en slik rapport, var det to hender i været.
Nå mener Statsbygg at med BIM vil mye av erfaringsoverføringen skje automatisk.
Noe på etterskudd
Den tekniske entreprenøren YIT stilte med hele seks mann på møtet ved UiS. Ikke bare ønsker YIT å konkurrere om oppdrag fra Statsbygg, nå begynner også private aktører å kreve BIM.
Snart begynner YIT leveransene til et bygg på 6500 m 2 der den private kunden har satt krav om BIM.
– Vi er noe på etterskudd, og det skal endres, fastslo Odd Drage, teknologisjef i YIT.
– Vi ønsker å ha en felles holdning til BIM, vi kan ikke la det være tilfeldig for hvert av våre 60 kontorer landet rundt, fastslår Drage.
Han forteller at bruken av BIM står sentralt i et utviklingsprosjekt internt i bedriften, kalt E-prosjektet.
Økt konkurranse
Salgs- og markedsdirektør Anders Bredesen i YIT går enda lenger. – Det er godt at noen byggherrer går foran med krav. Vi ønsker Statsbyggs BIM-krav velkommen, sier Bredesen.
Han peker på at det er vanntette skott mellom byggfagene og de tekniske fagene.
– BIM er svaret på den utfordringen, og jeg tror vi får et meget godt kommunikasjonsverktøy. Min spådom er at BIM vil gi økt konkurranse på vedlikehold. I dag er det bare installatøren som har tilstrekkelig oversikt til å kunne ta vedlikeholdet. Med BIM blir det annerledes, sier Bredesen.
Lokker med støtte
Innovasjon Norge deltok på seminaret i Stavanger og lokker med støtte til BiM-prosjekter.
– Vi er beredt til å gi støtte så sant det munner ut i nye innovative prosjekter, sier Kristen Sæverud Brekke, rådgiver i Innovasjon Norge.
Innovasjon Norge har støttet BuildingSmart Norge siden 2004. Tre andre prosjekter er nå løpende og en søknad er til behandling.
– Det kan være aktuelt å støtte private byggherrer som vil benytte BIM, sier Brekke.
Les også: