– Her er det nesten sydentilstander. Jeg kaller det speeddating, sier masterstudent Jarle Rød fra Skien, som nettopp har takket ja til jobb i et selskap.
Han og studentkompisene Stein Erik Meinseth fra Ulsteinvik, Geir Haaland fra Lillehammer og Roger Alsaker fra Sotra velger å sitte på gjerdet og holde bedriftene på en armlengdes avstand i noen uker til.
Men de er klare til å gå rett ut i jobb når masteroppgaven er levert i juni.
– Bedriftene her er nærmest desperate etter å få tak i arbeidskraft. Mange prøver å lokke studentene til å hoppe av studiene. Vi råder alle til å fullføre utdanningen, sier Egil C. Svela, koordinator ved Universitetet i Stavangers karrieresenter. Senteret skal gi studentene råd om hvordan de skriver en søknad, setter opp en CV og hjelpe til med jobbvalget.
– Vi er heldige
De fire studentene fullfører masterstudier i industriell økonomi og industriell teknologi og driftsledelse. De er glade for at arbeidsmarkedet er så gullkantet.
– Da vi begynte ingeniørstudiet var ikke utsiktene så lyse. Nå er vi kjempeheldige som velge mellom mange jobbtilbud, sier de.
De opplever at Universitetet i Stavanger prioriterer kontakt og samarbeid med næringslivet tettere enn andre utdanningsmiljøer i landet. Og de påpeker at det skulle da bare mangle, så tett som industriklyngen er i Stavanger-regionen.
Bedrifter kommer til universitetet for å presentere sin virksomhet og jobbtilbudene. Det arrangeres karrieredager. Aker var ikke snauere enn at de inviterte studenter til Oslo for å være med på generalforsamlingen.
– Må velge rett
– Kan dere også sette betingelser til arbeidsgiverne når konkurransen om arbeidskraften er så stor?
– Til en viss grad. Men vi er også litt avventende. Det er ikke bare lønna som avgjør. Helheten blir mer og mer viktig. Det handler om muligheten til å utvikle seg, bygge mer kompetanse, gjøre videre karriere, kanskje i utlandet, få sett og reist litt, sier de fire.
Studentene peker også på at studentorganisasjonene har vært pådrivere for å bygge ut kontakten med næringslivet.
Egil C. Svela sier det er svært viktig at studentene velger rett når jobbtilbudene florerer. Noen blir lokket til å hoppe studiene før de har tatt sin bachelor.
– På lang sikt er absolutt best at studentene fullfører utdanningen. Ingen har noen garanti for at arbeidslivet er like gunstig om noen år. Det er alltid tungt å ta opp igjen fag etter noen år i arbeidslivet, sier Svela.