ARBEIDSLIV

Steike godt tilbud avslått

Ingeniører må til for å lage gode proteser, men få utdannes.
Ingeniører må til for å lage gode proteser, men få utdannes.
Ragna Kronstad
16. jan. 2006 - 08:00

Dette er et steike godt tilbud til alle søringa, svensker, dansker, nyskilte eller separerte mennesker som trenger nye impulser, frisk luft, komme i form, oppleve fantastisk natur eller finne en ny partner; som har behov for utfordringer, bli verdsatt, få ansvar og en utpreget skapertrang.

Slik lød stillingsannonsen som Nordland Ortopediske Verksted forfattet i fjor vår.

Men ingen har ennå slått til.

Inen ingeniør

– Nei, vi har ennå ikke fått tak i en ortopediingeniør, sier ortopediingeniør Kåre Martin Hagen. I stedet for en ortopediingeniør valgte selskapet å ansette en fysioterapeut.

– Han har noe av den samme fagkompetansen når det gjelder anatomi og fysiologi, men kan ikke erstatte en ortopediingeniør som kan det biomekaniske og tekniske, sier Hagen.

Det hjalp heller ikke på rekrutteringen at Nordland ortopediske verksted ville gi den som søkte seg nordover, Nordsjø-turnus med dekte hjemreiser, hjelp til å skaffe bolig, god lønn, faglig påfyll i inn- og utland , kule frynsegoder og det beste lunsjbordet i bransjen.

– De fleste blir sørpå, sier Hagen. Han er ikke bare frustrert fordi han selv ikke får tak i folk, men fordi hele bransjen sliter med det samme problemet.

– Det blir utdannet for få ortopediingeniører i Norge i dag, sier han. Han mener at samfunnet ville ha tjent på å utdanne flere ortopediingeniører fordi faggruppen kunne ha bidratt med flere tjenester innenfor forebyggende helsearbeid enn de gjør i dag.



Fysioterapeuter overtar ingeniørjobben

– Vi kan spesialtilpasse sko og annet arbeidsutstyr og hindre at arbeidstakere får arbeidsbelastinger. Vi er spesialister til individuell tilpassing og kan bistå mange som i dag er kasteball mellom, lege, fysioterapeut og andre fagrupper som prøver å hjelpe. I dag har fysioterapeutene tatt over mye av vårt arbeide, hevder Hagen.

Mye tyder på at Hagen er bønnhørt og at Nordland ortopediske verksted snart får noen ortopediingeniører nordover. Høgskolen i Oslo opplyser Teknisk Ukeblad om at de nå har planer om å ta inn 12 nye studenter hvert år. Inntil i fjor har det kun vært opptak hvert tredje år.

Tekniske fag er grunnlaget for faget ortopediteknikk, og utgjør hoveddelen av utdanningen. De tekniske fag kombineres med medisinske fag som gir kunnskap om helse og kroppens funksjoner.





Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.