Et av de virkelig store spørsmålene er hvor stor havnivåstigning vi kan forvente som følge av global oppvarming. Det har det kommet mange teorier opp gjennom årene. Nå har vi fått noen flere.
I denne ukens utgave av Nature kommer to forskjellige forskergrupper med nye beregninger, som er med på å gi en slags økt forståelse, men uten at saken sies å være avgjort, spesielt når det gjelder Antarktis, som er den store jokeren.
En forskergruppe ledet av Robert DeConto ved University of Massachusetts Amherst i USA konkluderer med at hvis den globale oppvarmingen holdes under 2 grader, vil smeltingen av Antarktis gjennom hele det 21. århundre forbli på samme nivå som den er i dag.
Bare 8–9 cm ved 2 grader
Antarktis alene vil således bare bidra med en havnivåstigning på 8 cm i 2100 ved en oppvarming på 1,5 grader, og 9 cm ved en oppvarming på 2 grader.
Men hvis oppvarmingen stiger til 3 grader, vil det skje et brått hopp som vil føre til Antarktis innen 2100 vil bidra til en havnivåstigning på 0,5 cm i året, hovedsakelig forårsaket av smelting fra Thwaites-breen, som i en BBC-artikkel ble referert til som «dommedagsbreen».
En annen gruppe ledet av Tamsin Edwards fra Kings College i London anslår at hvis 1,5-gradersmålet blir oppfylt, vil havnivåstigning som følge av smeltende is på land mest sannsynlig begrenses til 13 cm.
Pessimistisk: 42 cm i 2100
Når det gjelder Antarktis, konkluderer Edwards-gruppen med at det er betydelig usikkerhet. Ifølge de mest pessimistiske antagelsene kan Antarktis gi en havnivåstigning på 42 cm i 2100.
Til sammen indikerer de to studiene at det er mulig å begrense havnivåstigningen til håndterbare størrelser, men at Antarktis fremdeles utgjør et betydelig element av usikkerhet, spesielt hvis temperaturstigningen kommer over 3 grader.
Denne videoen viser en beregning av smeltingen fra Antarktis under et bestemt klimascenario. Det er bare én av mange simuleringer som brukes av Edwards-gruppen.
Artikkelen ble først publisert av Ingeniøren.
– Norsk gass har fått en økt geopolitisk betydning