– Diskuterte sabotasjen på Nord Stream-rørledningene med forsvarsminister Morten Bødskov i vår høyt verdsatte allierte Danmark, skriver Stoltenberg på Twitter onsdag formiddag. Han kaller hendelsen «sabotasje».
– Vi snakket om beskyttelse av kritisk infrastruktur i Nato-land, skriver han videre.
Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 er bygd for å frakte gass fra Russland til Tyskland. Mandag ble det registrert to eksplosjoner i Østersjøen utenfor den danske øya Bornholm, hvorpå begge rørledningene begynte å lekke.
Flere lands ledere har gått ut og sagt at gasslekkasjene trolig er et resultat av sabotasje, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Også EU mener det er snakk om sabotasje.
Støre har vært i kontakt med Nato og EU
– Jeg har tatt kontakt med Nato og har orientert om situasjonen, sier Støre.
Han understreker at myndighetene i samarbeid med selskapene har høy beredskap på norsk sokkel.
– De selskapene som driver dette, har ansvaret for sikkerheten i samarbeid med nasjonale myndigheter. Nå har vi forsterket dette samarbeidet gjennom politiet, som også kan hente hjelp fra Forsvaret, med vakthold, å følge med på havet og i lufta, sier statsministeren.
I likhet med Danmark og Sverige har Støre vært i kontakt med både Nato og EU om situasjonen, men det har så langt ikke vært aktuelt å spørre om hjelp.
– Nei, vi har ikke sett behov for det. Vi har ikke informasjon om noen spesifikk trussel mot Norge, la oss understreke det, sier Støre.
Han sier både norske myndigheter og Nato selvsagt følger situasjonen nøye.
Danmark ble ikke advart om mulige trusler mot Nord Stream-ledningene
Den tyske regjeringen ble angivelig advart flere ganger om muligheter for angrep på gassledningene Nord Stream 1 og 2. Det ble ikke den danske regjeringen, skriver NTB.
– Verken jeg eller regjeringen er blitt varslet. Jeg tror heller ikke at denne typen sprengninger er noe man varsler om. Hva det er av diskusjoner i andre land, kan jeg selvfølgelig ikke gå inn i, sier Bødskov.
Amerikanske myndigheter har angivelig flere ganger advart Tyskland om muligheten for angrep på underjordiske og undersjøiske gassledninger.
Så sent som for noen uker siden skal det ha kommet en henvendelse fra den amerikanske etterretningstjenesten CIA , ifølge tyske Der Spiegel og amerikanske New York Times.
– Jeg tror det er viktig å huske på at dette ikke er et angrep på dansk infrastruktur. Det er noe som har foregått i internasjonale farvann, sier Bødskov.
Kinesiske forskere på konferanse kan utgjøre sikkerhetsrisiko