KRIGEN I UKRAINA

Stoltenberg om opplæring av ukrainske piloter: – Det er helt riktig

Beslutningen om å gi ukrainske piloter opplæring i bruk av F-16-fly er riktig, men gjør ikke Nato til part i krigen, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener opplæring av ukrainske piloter sender signal om at Nato-landene vil støtte Ukraina lenge.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener opplæring av ukrainske piloter sender signal om at Nato-landene vil støtte Ukraina lenge. Foto: Heiko Junge / NTB
23. mai 2023 - 12:53

– Ukraina har rett til selvforsvar. Vi bistår Ukraina med opprettholde denne retten, sier Stoltenberg.

– Men det gjør ikke Nato og Natos allierte til part i krigen, legger han til.

USAs president Joe Biden åpnet i forrige uke for å gi ukrainske piloter opplæring i bruk av de amerikanskproduserte F-16-flyene.

EUs utenrikssjef Josep Borrell opplyste tirsdag at slik opplæring alt er i gang i flere land og navnga Polen. Det polske forsvarsdepartementet har ikke kommentert dette.

Ukraina har lenge bedt om å få slike fly fra Vesten, men har ennå ikke fått tilsagn om dette verken fra USA eller andre vestlige land.

Utenriksministrene i Nato-landene møtes i neste uke i Oslo, og krigen i Ukraina blir da et sentralt tema. Overfor NRK understreker Stoltenberg viktigheten av å videreføre den vestlige militærstøtten til landet.

– Vi støtter dem når det går bra på slagmarken, men også når det går dårlig. Vårt politiske ansvar er å være der i gode og dårlige dager for ukrainerne, sier han.

Mer av slikt er det Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil ha. Her står han foran et luftforvarssystem av typen Patriot.
Les også

Gir et IRIS-T luftvernbatteri: Norge gir 1 milliard kroner til luftvern i Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.