Stavanger/Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): I sommer ble det gjort oljefunn i en avgrensningsbrønn vest på Snøhvit. Nå er dataene fra brønnen analysert og vurdert sammen med annen geologisk informasjon fra feltet.
Konklusjonen er at det er for lite olje til at en utbygging vil lønne seg.
– Vi konstaterer at oljereserven er så liten at det ikke er regningssvarende å bygge ut, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i Statoil til NTB.
Han tror ikke nyheten vil ha særlig store konsekvenser for selskapet.
– Det som jo er den store saken er Snøhvit LNG-anlegget. Det er der den store økonomien ligger, sier Kojedal.
Tidspress
Beslutningen er endelig, fordi oppstarten av gassproduksjon fra Snøhvit innebærer at det er umulig å utvinne oljen på et senere tidspunkt.
– Det med tidspress har helt klart vært en faktor. I august startet produksjon av gass fra Snøhvit, og etter hvert som vi produserer derfra vil trykket i reservoaret gå ned, og det vil gjøre det enda vanskeligere å få ut olje, sier informasjonslederen.
Usikkert prosjekt
Statoil peker på at det helt fra starten av Snøhvit-prosjektet ble satt spørsmålstegn ved om det ville være nok olje til at det ville lønne seg å bygge ut. Ved årsskiftet meldte selskapet at oljeutvinning på Snøhvit var skrinlagt, men etter press fra myndighetene og diskusjon med de andre partnerne ble det bestemt at man skulle vurderer lønnsomheten på nytt.
Oljedirektoratet har tidligere anslått at Snøhvit inneholdt rundt 50 millioner fat olje, mens Statoil selv har hatt et anslag på 15 millioner fat.
– Analysen av data som er samlet inn, viser en nedgang på 40 prosent i forhold til den forventningen vi hadde før vi startet å bore. Det vil si rundt ni millioner fat, sier Kojedal.
Myndighetene informert
Statoil har 33,53 prosent av rettighetene til Snøhvit-feltet, og myndighetene er informert om beslutningen.
Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) sier til NTB at hun tar beslutningen til etterretning, og at hun ikke har noen ytterligere kommentarer.
De andre rettighetshaverne i Snøhvit-feltet er Petoro (30 prosent) Total E&P Norge (18,40 prosent), Gaz de France (12 prosent), Hess Norge (3,26 prosent) og RWE Dea (2,81 prosent).
Statoil-aksjen falt med 1,21 prosent på Oslo Børs onsdag, og endte på 184 kroner. (©NTB)