I mai skrev tu.no om NASAs romsonde på Grønland, og etter flere uker er testingen erklært en suksess.
Med vind opp mot 48 km/t og temperatur ned mot -30 grader beviste Grover at den autonome polarroboten kan takle ekstreme værforhold.
Grover ble til på en sommerskole for ingeniører arrangert av NASA på Goddard Space Flight Center.
I løpet av to somre utviklet et team med studenter den autonome polarroboten før prosjektet ble overført til Boise State University for finsliping.
Samler data
Grover, som både står for Greenland Rover og Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research, er utviklet for å samle og lagre data fra snø- og isdekket på innlandsisen på Grønland.
Roboten er utstyrt med en radar som sender ut signaler som treffer forskjellige lag med is og gir forskere mulighet til å blant annet studere hvordan snø og is samler seg.
Under den fem uker lange testen på Grønland var forskerne særlig spent på om roboten kunne se et lag med is som oppsto etter en varm periode i sommeren 2012.
De første analysene av dataen som GROVER har samlet viser at den både klarte å se islaget og potensielt måle hvor tykt det er.
Les også: Norsk robot hentet opp organismer fra 8000 meters dyp
Styres fra USA
Roboten er autonom og kan styre seg selv. Forskere som sitter i USA trenger kun å sende koordinatene til roboten som kommer seg dit på egenhånd. Kommunikasjonen mellom Grover og forskerne i Boise i Idaho var en av tingene som måtte testes, noe som gikk veldig bra.
– Da vi så roboten bevege rundt til de stedene den hadde fått beskjed om, skjønte vi at mengden med arbeid vi har lagt i prosjektet har vært verdt det, sier Gabriel Trisca på NASAs hjemmesider.
Han er avgangsstudent ved Boise State University og har vært involvert i prosjektet hele veien.
I utgangspunktet kunne roboten kun styres via wifi, men i løpet av testingen klarte de å etablere satellittkommunikasjon, noe som gjør at den kan styres fra langt større avstander.
Solcellepaneler
Den 363 kg tunge roboten kjører rundt på to belter og har to store solcellepaneler montert på et stativ. Panelene gjør at GROVER kan operere i 12 timer før den må lades opp.
Forskerne hadde håpet at roboten skulle kunne arbeide hele døgnet, men de ekstreme forholdene førte til store påkjenninger på det elektroniske utstyret, batteriforbruket og mobiliteten.
– Dette er veldig vanlig når man for første gang tar med utstyr denne typen værforhold. Det er alltid mer utfordrende enn det man tror. Batteriene lades ikke opp like fort og de varer ikke like lenge, forklarer Hans-Peter Marshall, forsker ved Boise State University.
Les også: Denne roboten er en vandrende videokonferanse
Spennende prosjekt
Grete Kaare Hovelsrud, forskningsleder i Nordlandsforskning og seniorforsker hos CICERO, hadde ikke hørt om prosjektet før vi kontaktet henne, men synes det virker spennende.
– Dette kan bidra til å gi en bedre forståelse av hvordan isen oppfører seg. Jo mer vi lærer om innlandsisen, jo mer vil vi lære om klima. Dette er veldig spennende, forteller hun.
– En mulighet er å koble dataen opp mot iskjerneprøver for å kalibrere hva som skjer i de prøvene, fortsetter Hovelsrud.
Vil lage et nettverk
Samtidig som testingen av GROVER har en mindre, raskere, men ikke-autonom robot blitt testet. Den har fått navnet CoolRobot og er utviklet av Dartmouth College. Også denne roboten skal brukes på Grønland til å samle data.
Marshall forteller at han i fremtiden håper at forskningsteam kan jobbe sammen for å lage et større nettverk av robotplattformer som kan arbeide i polarområder.
– Jeg kan se for meg GROVER med flere mindre roboter som kan kjøre ut og dekke et større område. Vi har også tenkt på muligheter for at de mindre plattformene kan kjøre tilbake til en større for å lade batterier, sier Marshall.
Les også: