Etter en årelang debatt om hvor det norske deponiet for farlig avfall skal ligge, har det stilnet av. Klima- og miljøverndepartementet ser nå etter andre løsninger som kan redusere deponiproblemet.
Resirkuleringsfirmaet NOAH har håndtert det aller meste av det farlige avfallet vi har deponert siden 90-tallet. Da bestemte miljøvernminister Torbjørn Berntsen at vi må håndtere farlig avfall og ikke minst all flyveasken som kom da vi begynte å forbrenne avfall på en forsvarlig måte.
Deponiet på Langøya var et gigantisk hull i en øy etter hundre års uttak av kalkstein til sementproduksjon, og Kronos Titan i Fredrikstad – som måtte slutte å dumpe forurenset syre i Glomma – var så å si en perfekt forurensningspartner. Syre og den basiske flyveasken ble til en nøytral gips.
Nå begynner det å bli fullt på Langøya, men NOAH har en plan om å strekke deponiet til 2030. Det innebærer en gigantisk filterpresse for å fjerne vann og etter hvert begynne å ta ut verdifulle komponenter i flyveasken. Salt er det som peker seg ut og som kan tas ut som industrielle råstoffer. Fram mot 2030 vil det skje en stor teknologisk utvikling på området som vil fortsette å krympe problemet. Da skal Langøya være ferdig rehabilitert og framstå som den naturperlen øya en gang var.
I denne ukas podkast snakker vi med administrerende direktør Tove Sjøblom i NOAH om utviklingen.
Teknisk Sett: Moberg & Valmot
Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.
Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.