ARKIVNYHETER

Storbritannia isoleres

GRATIS: Det britiske distriktet Kirklees spanderer gratis isolasjon av loft og hule vegger, noe som sparer folk for strømutgifter og kutter CO2-utslipp. Nå vil de at staten skal gjøre det samme.
GRATIS: Det britiske distriktet Kirklees spanderer gratis isolasjon av loft og hule vegger, noe som sparer folk for strømutgifter og kutter CO2-utslipp. Nå vil de at staten skal gjøre det samme. Bilde: colourbox.com
Kjetil Malkenes Hovland
12. juni 2009 - 10:13

Med en fart på 600 hjem i uka blir det britiske distriktet Kirklees stadig mer isolert.

Distriktsmyndighetene sender ut egne team som isolerer loft og vegger for å gjøre hjemmene mer energieffektive, og sparer innbyggerne for 200 pund (ca. 2000 kroner) i året.

Nå bør staten gjøre det samme, mener initiativtakerne ifølge BBC.

Alt gratis

Kirklees er et såkalt urbant distrikt (metropolitan borough) i grevskapet West Yorkshire, og vant årets utgave av den prestisjetunge miljøprisen Ashden.

VARMT: Forslaget om 25 centimeter isolasjon blir det ikke noe av i de tekniske forskriftene fra 1. januar 2007. Næringen frykter fuktproblemer.
Kirklees er et såkalt urbant distrikt (metropolitan borough) i grevskapet West Yorkshire, og vant årets utgave av den prestisjetunge miljøprisen Ashden.ISOLERT: Med skikkelig isolasjon sparer husholdningen i snitt 2000 kroner i året, mener myndighetene i britiske Kirklees. Joachim Seehusen

Tiltaket med å isolere hus kutter CO 2-utslipp. Britiske hjem står for en tredjedel av landets utslipp.

– Alle hjem hvor det er mulig burde få gratis isolasjon av loft og vegger, sier dr. Phil Webber, som står bak Kirklees-programmet, til BBC.

– Men tilskuddene (fra programmer som CERT og CESP) er ikke tilstrekkelige til å skalere opp dagens tiltak, legger han til.

Planlegger landsdekkende tiltak

Regjeringen sier de planlegger et landsdekkende tiltak som er basert på Kirklees, og avviser kritikken. De skal snart lansere sin lov om varme hus (Warm Homes Act) som setter nye standarder for isolasjon, og som lover at alle skal påspanderes isolasjon. Uten dette kan ikke Storbritannia møte sine klimamål, skriver BBC.

– Vi er enige om at en dør-til-dør-fremgangsmåte trengs. Under dagens programmer sikter vi oss inn på at loft og vegger i alle passende hjem er gjort innen 2015, sier en talsmann for regjeringen.

Spørsmålet er om de klarer å finansiere og gjennomføre dette. Finansdepartementet mener energiselskapene må ta ansvar for å gjennomføre renoveringen. Dette er i prinsippet en indirekte avgift på elektrisitetsregningen, men regjeringen mener at alle uansett vil tjene på dette på lang sikt.

Skaper 100 jobber

Tiltaket i Kirklees er likt for alle, og blir gjort fra gate til gate. Slik slipper man eventuelle bekymringer for hva naboene vil si hvis man søker myndighetene om støtte for å bygge om huset. I tillegg garanterer Kirklees for at byggejobben blir skikkelig gjennomført.

Nesten 100 fulltidsjobber og 60 deltidsjobber ble skapt gjennom dette tiltaket. Så langt er 25 000 hus ombygget. I gjennomsnitt sparer husholdningene 2000 kroner i året i strøm.

Man må også gjøre noe med hjem som ikke har hule vegger som kan etterisoleres. Kirklees har prøvd et produkt som skal brukes utenpå huset som ser ut som murstein eller vanlig stein. Det er vanntett og isolerer bra, men kostnadene er store og ligger på 6000-10 000 pund (60 000-100 000 kroner) per hus.

– Vi vil finansiere tiltak på forhånd, med tilbakebetaling over lang tid, sier en regjeringstalsmann.

Fikser 7 mill. hjem

Regjeringen ønsker å renovere syv millioner hjem innen 2020, og alle hjem innen 2030.

"Repayments would pass from one property owner to the next. The intention is to enable a full property re-fit in seven million homes by 2020, every home by 2030."

Men ifølge dr. Phil Webber kommer regjeringen til å slite med å finne nok penger.

– Regjeringen bør finne kapitalen. Den er bankenes største eier, og bør insistere på at bankene låner ut penger til dette – det er en trygg satsing som faktisk sparer penger, sier Webber, som mener finansdepartementet må være tøffere, slik de var da de nylig økte vrakpanten på biler.

Kritikk mot kraftbransjen

Ett spørsmål er om energiselskapene ønsker å isolere folks hus bedre. Mange kraftleverandører gir heller vekk sparepærer, mener en lobbygruppe.

– Selskapene blir ikke engang tvunget til å finne ut om pærene brukes. Regjeringen lar kraftselskapene bestemme farten på dette, og selskapene har sine grunner til å la oss fortsette å bruke energi, sier Andrew Warren i Association for Conservation of Energy til BBC.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.