Prebake-teknologien framstår som mye renere enn Søderberg-teknologien. Men det er bare på fasaden.
Aluminiumsbransjen har fremdeles et stort arbeidsmiljøproblem fordi de ansatte utsettes for store mengder ultrafine partikler under anodeskift i Prebake-anleggene.
Kartlegger arbeidsmiljøet
I løpet av de siste 15 årene er et stort antall tilfeller av luftveislidelser og astma hos arbeidstakere i elektrolysehaller rapportert til Arbeidstilsynet.
Derfor har Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami)og Aluminiumindustriens Miljøsekretariat (AMS) nylig kartlagt aluminiumsarbeidernes partikkeleksponering i både nye og gamle anlegg.
Men ingen av dem ønsker å offentliggjøre tallene før aluminiumsbedriftene er informert om resultatet.
SFT må med
Yngvar Thomassen, forskningssjef i Stami, leder hallastmaprosjektet. Han mener det er viktig også å tenke på arbeidsmiljøforholdene når Statens forurensingstilsyn nå setter lokk på Søderberg-teknologien.
– Bransjen har fremdeles store arbeidsmiljøproblemer, understreker han.
– Finnes løsninger
Willy Bjerke i AMS bekrefter at konsentrasjonen av ultrafine partikler er høy under anodeskift i prebake-anleggene.
– Forbaking er ikke nødvendigvis bedre enn Søderberg. Men det er mulig å redusere eksponeringen, og vi jobber med løsninger for å bedre forholdene.
Døende
Han skryter av Søderberg-teknologien, men erkjenner at den er døende.
– Fordelen er at det er en kontinuerlig prosess som ikke krever at anodene skiftes. Det er i forbindelse med anodeskift problemene med forbaking oppstår. Men det er ikke bare miljøutslippene som er problemet med Søderberg-teknologien. Prosessen bruker mye strøm, og med dagens strømpriser er det ikke aktuelt å investere i denne teknologien, sier han.