ENERGI

Store regionale forskjeller i synet på vindturbiner i egen bakgård

En undersøkelse fra Nationen viser store regionale forskjeller i holdninger til vindturbiner i egen kommune. Nordlendingene er mest kritiske, mens folk i Trøndelag er mest positive.

Et flertall av de spurte i Nationens undersøkelse ønsker ikke vindturbiner i egen kommune. Her ser vi vindturbiner i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Sunnhordland.
Et flertall av de spurte i Nationens undersøkelse ønsker ikke vindturbiner i egen kommune. Her ser vi vindturbiner i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune i Sunnhordland. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
11. juli 2024 - 07:05

I undersøkelsen spurte InFact tusen mennesker om deres holdning til vindturbiner i egen kommune. Bosted påvirker holdningene betydelig, skriver Nationen.

I Nord-Norge er 57 prosent imot vindkraftutbygging, mens bare 25 prosent er for. I Midt-Norge er 30 prosent imot og 43 prosent positive.

Blant menn er 38,9 prosent for vindkraft i sin kommune, mens 42,5 prosent er imot. For kvinner er tallene henholdsvis 27,6 prosent for og 43,1 prosent imot. En betydelig andel av begge kjønn er usikre.

Motstanden er høy i alle aldersgrupper, mellom 41 og 43 prosent, men de eldste er noe mer skeptiske enn de yngste.

Men selv om mange er imot vindturbiner i egen kommune, vil et flertall ha mer fornybar energi i Norge: 77 prosent mener Norge trenger mer fornybar energi, men bare 33 prosent ønsker vindturbiner i egen kommune.

Statsviter Tor Håkon Jackson Inderberg ved Fridtjof Nansens Institutt mener motstanden i Nord-Norge kan knyttes til elektrifiseringen av Melkøya. Ellers i landet peker han på tidligere uryddige prosesser og manglende lokale fordeler som årsaker til motstanden.

– Vi har erfaring med svakt håndterte konsesjonsprosesser og få verdier til lokale kommuner. Dette har endret seg, men har ført til en kraftig motstand i Norge, som undersøkelsene viser, og det er forståelig, sier Inderberg.

Les også

Litauen: Lastefly har styrtet i bolig 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.