KLIMA

Store vannmengder rammer Østlandet. Har stengt bru på E16 ved Hønefoss

Vannmengder har gravd ut veikroppen ved en bru, forteller Vegvesenet.

E16 ble stengt ved Eggemoen nordøst for Hønefoss tirsdag formiddag etter at vannmengder gravde ut veikroppen i nærheten av en bru.
E16 ble stengt ved Eggemoen nordøst for Hønefoss tirsdag formiddag etter at vannmengder gravde ut veikroppen i nærheten av en bru. Foto: Vegvesenet
Tia KarlsenTia KarlsenJournalist
4. sep. 2024 - 08:31

– Vi fikk akkurat beskjed om at vannmengder har gravd ut deler av veien i nærheten av en bru på E16 på Eggemoen ved Hønefoss, sier Gunnar Odd Eiterjord, seksjonsleder i Vegvesenet i 10-tiden onsdag.

Strekket ved E16 nordøst for Hønefoss og den nærliggende brua er stengt. Trafikken går via omkjøringsvei.

Selve brukonstruksjonen ser ikke ut til å være ødelagt, men det må dobbeltsjekkes i morgen når regnet begynner å gi seg, forteller Eiterjord.

– Veien må repareres slik at den er stabil ved neste korsvei, og at vi ikke får flere utglidninger. En geotekniker ser på det i morgen.

Mange gamle konstruksjoner

Eiterjord er ansvarlig for vedlikehold på riksveiene i Innlandet, samt øvre deler av Buskerud og øvre del av Romerike ned mot Gardermoen.

Det er hit regnbørsmengdene som har lammet deler av Østlandet det har forflyttet seg i løpet av natten og morgentimene.

I august var Eiterjord blant dem som advarte om konsekvensene dersom man ikke får mer penger til å klimatilpasse riksveiene i området. I denne omgang ser det imidlertid ut til å gå greit enn så lenge, mener han. 

Vrakrester etter flyet fotografert på ulykkesstedet første juledag. Minst 32 mennesker overlevde flystyrten, men mange fryktes omkommet.
Les også

WSJ: Passasjerflyet ble trolig truffet av russisk luftvern

– Det var veldig mye verre forhold under Hans i fjor.

– Men du vet jo aldri, for vi har mange gamle konstruksjoner man må holde under observasjon. Plutselig tar vannet en annen vei og graver på nye steder, men det må vi nesten løse med skreddersøm der og da, sier han.

– Vi følger nøye med og forbereder så godt vi kan.

To stengte punkter i Innlandet

– Foreløpig ser det bra ut uten for mange stengte veier, sier Arne Fredheim, leder for veiseksjonen i Innlandet fylke.

I 12-tiden onsdag er det to stengte punkter i fylket, forteller han: Fylkesvei 250 ved Djupå bru, og fylkesvei 2432 ved Harstad i Nordre Land.

– Vi hadde et møte i går der vi konkluderte med at gitt varslene fra Meteorologisk institutt, så vi forholder oss rolige enn så lenge. Så får vi heller se om dette eskalerer utover dagen.

– Strekker ressursene våre

Telemark har fått merke det siste døgns nedbørsmengder.

Rundt 30 personer må evakueres fra Beverøya camping i Bø, opplyser politiet til NTB.

– Det ser ut til å gå greit. Men store nedbørsmengder fører til mange oppdrag i natt, og det strekker ressursene våre, sier operasjonsleder Per Eftang i Sørøst politidistrikt.

Slik så det ut sist gang Beverøya camping i Bø måtte evakueres i slutten av juli i år. <i>Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB (arkiv)</i>
Slik så det ut sist gang Beverøya camping i Bø måtte evakueres i slutten av juli i år. Foto:  Ole Berg-Rusten/NTB (arkiv)

De evakuerte sendes til Evakuert- og Pårørendesenter (EPS) på Gullbring i Bø. Der var det onsdag morgen registrert 36 evakuerte. I tillegg til campingplassen er også et bolighus i Bø evakuert.

E134 er stengt rett nord for Notodden på grunn av flom. I tillegg er riksvei 36 stengt ved Gvarv og ved Kåsamoen. Dessuten er Hørtevegen i Gvarv stengt.

På Bratsbergbanen er strekningen mellom Nordagutu og Notodden stengt på grunn av flom. Her kjører Vy taxi for tog. I tillegg er det forsinkelser mellom Nordagutu og Neslandsvatn på Sørlandsbanen på grunn av vanskelige værforhold.

Det snør sidelengs op Sandnessundbrua i Tromsø, viser bilder fra Statens vegvesens webkamera. Det er meldt om vindkast opp til 40 m/s i de nordligste delene av Norge i dag.
Les også

Stormen herjer i Nord-Norge: – Bli hjemme om du kan

Hardest rammet

– Det ser ut til at Midt-Telemark og Notodden er hardest rammet så langt. I tillegg er et område i Drangedal uten strøm, sier operasjonslederen ved 3-tiden.

Det var ikke meldt om personskader som følge av nedbøren natt til onsdag.

Meteorologene sendte tirsdag ut oransje farevarsel for deler av Østlandet. Regnet fører til at vannføringen vil øke raskt i små og middels store elver. Dette kan føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder.

I tillegg kan nedbøren føre til jord- og flomskred. Bakgrunnen er at grunnvannstanden er svært høy mange steder. Det kan falle opp mot 80 millimeter nedbør på 24 timer enkelte steder.

Store ødeleggelser

Både Notodden og Midt-Telemark kommune har satt krisestab og er i tett dialog med NVE og Statsforvalteren for å overvåke værsituasjonen fra tirsdag kveld til onsdag.

Nedbørsfeltet beveger seg tidlig onsdag nordover mot Buskerud og Innlandet.

Avisa Telen skriver at flere kjellere i boliger på Notodden tar inn vann. I tillegg står gater og veier under vann. Ett hus er evakuert.

– Det er store ødeleggelser forteller Paul Andre Carlsen, tidligere etterforskningsleder ved Notodden politistasjon.

Kommunen vil i løpet av morgentimene onsdag beslutte om skoler og barnehager skal holdes stengt på grunn av vannmasser og ødelagte veier. Notodden kommune opplyser onsdag morgen at minst 15 kommunale veier er stengt.

Søndag ettermiddag ble en av vognene fra ulykken på Nordlandsbanen løftet ut av ulykkesstedet ved Finneidfjord mellom Bjerka og Mo i Rana.
Les også

To store løft gjenstår før Nordlandsbanen kan åpnes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.