Kitron Microelectronics driver med volumproduksjon av mikroelektronikk. De to-tre siste årene har den lille bedriften brukt over ti millioner kroner på automatiseringsutstyr. Uten disse investeringene og en god logistikk hadde firmaet neppe fått kontrakter på store leveranser til sine volumkunder.
Bedriften brukte først flere millioner kroner på en automatisk monterings- og sluttstillingslinje for produksjon av elektronikkort for en enkelt storkunde.
– Planene for denne produksjonslinjen hadde stor betydning for at vi fikk kontrakten med kunden, hevder administrerende direktør Leif Tore Smedås.
I fjor høst brukte bedriften fem millioner kroner på en automatisert trykkelinje hvor blant annet store mengder kretskort til Ericsson blir produsert.
Å automatisere for ti millioner kroner i løpet av et par år er mye når årsomsetningen ligger på 80 millioner kroner. Men direktøren har ingen problemer med å forsvare pengebruken:
– Vi blir ikke konkurransedyktige på pris hvis vi har for mange folk i produksjonen, sier Smedås.
300 per time
På den automatiske monterings- og sluttstillingslinjen blir kretskortene transportert på små vogner som følger en 25 meter lang skinne. 15 monterings- og teststasjoner er plassert langs linjen. To operatører kan håndtere hele produksjonsprosessen.
Syklustiden er foreløpig 20 sekunder, men målet er at de skal ned på 10 sekunder. Det gir en kapasitet på 300 enheter i timen.
Hensikten med den andre storinvesteringen – den automatiserte trykkelinjen, er å dekke en økt etterspørsel etter tykkfilmelektronikk. Utstyret består av en trykkemaskin, en ovn, og et transportsystem som er basert på kassetter. Når utstyret er i full drift skal kapasiteten være oppe i 150.000 kretskort i måneden. Dessuten skal feilprosenten reduseres.
Selvgjort er velgjort
I tillegg til pengene som er brukt på utstyret, har bedriftens ingeniører, automatiseringsmekanikere og operatører brukt et ukjent antall arbeidstimer på prosjektene. Det er ikke snakk om pakkeleveranser hvor det er leverandørene som designer og setter sammen komplette anlegg. Kitron Microelectronics’ folk har selv spesifisert komponentene, konstruert og bygd sammen produksjonslinjene.
– Det har resultert i at anleggene har blitt nøyaktig slik vi vil ha det. I tillegg kjenner vi utstyret ut og inn, og har bygd opp verdifull automatiseringskunnskap, forteller Smedås.