FORSVAR

Storkontrakt: Den amerikanske hæren fortsetter opprusting med norske våpenstasjoner

Utvider CROWS-avtalen med over fire milliarder kroner.

US Army har siden 2007 mottatt over 17.000 slike våpenstasjoner og skal ha mange flere.
US Army har siden 2007 mottatt over 17.000 slike våpenstasjoner og skal ha mange flere. Spc. Zachary Zippe
11. mai 2021 - 08:19

For to og et halvt år siden inngikk Kongsberg Defence & Aerospace en ny rammeavtale for fjernstyrte våpenstasjoner til den amerikanske hæren, verdt 4,5 milliarder kroner.

Rammen fra denne er nå brukt opp og derfor utvides den.

Utvidelse verdt fire milliarder

Kongsberg Defence & Aerospace AS i Kongsberg, Norge er tildelt en kontrakt verdt 499 millioner dollar, opplyste det amerikanske forsvarsdepartementet mandag.

Piranha V har vært operativ i Danmark siden 2019 og skal leveres fram til 2023. Flere av de 309 bestilte skal ha RS4-våpenstasjoner fra Kongsberg Defence & Aerospace med Spike LR2-panservernmissiler fra Eurospike integrert.
Les også

Spike skapte bråk i Norge: Danmark monterer tysk-israelske missiler på sine nye norske våpenstasjoner

Her kommer det fram at dette handler om en utvidelse av Crows-avtalen, som er et felles anskaffelsesprogram for våpenstasjoner til den amerikanske hærens kjøretøyer.

Tirsdag morgen kom Kongsberg-gruppen med en børsmelding med den samme informasjonen.

Akkurat som høsten 2018 er det nå snakk om en såkalt IDIQ-kontrakt («Indefinite Delivery/Indefinite Quantity») med et omfang på i overkant av fire milliarder kroner, selvsagt avhengig av det framtidige behovet.

Siden de første Crows-bestillingene kom i 2007 er det nå levert over 17.000 Protector-våpenstasjoner til USA (M153 Crows), og totalt over 20.000 våpenstasjoner (RS2/4/6).

Oppgraderinger

Amerikanske M1A2 Abrams-stridsvogner med M153 Crows i Kuwait høsten 2020. Lignende stridsvogner gjør at Taiwan blir Protector-bruker nummer tjueseks. <i>Foto:  Spc. Jorge Reyes Mariano</i>
Amerikanske M1A2 Abrams-stridsvogner med M153 Crows i Kuwait høsten 2020. Lignende stridsvogner gjør at Taiwan blir Protector-bruker nummer tjueseks. Foto:  Spc. Jorge Reyes Mariano

Teknisk Ukeblad får opplyst fra KDA at i tillegg til leveranse og understøttelse er det i den nye kontrakten også utvikling av våpenstasjonen.

KDA har ei stund jobbet med en større oppgradering av elektronikk og software på både fjernstyrte våpenstasjoner og tårn (RS/RT). De er nå i avsluttende fase med kvalifisering av disse oppgraderingene.

Danmark, Canada, Tyskland og Storbritannia er blant de store kundene som vil få levert den oppgraderte utgaven av RS4. Leveransene til alle disse kundene vil starte til høsten og gå fortløpende framover.

JLTV feltvogn med M153 Crows på taket.
Les også

Kongsberg har fast plass på taket på Humvee-erstatteren – det har allerede fått betydning

Taiwan er ny bruker

Kongsberg Protector har i dag 26 brukernasjoner (se faktaboks). Det er såpass mange nylig inngåtte kontrakter der leveransene nettopp har startet eller er i ferd med å starte nå, slik at i løpet av dette året, vil systemet trolig passere 21.000 produserte eksemplarer.

Vis mer

Den ferskeste brukernasjonen er Taiwan som skal bruke dem på sine oppgraderte M1A2T Abrams-stridsvogner.

Dette er nok et eksempel på en bieffekt av Crows, nemlig at flere Protector-våpenstasjoner er i ferd med å eksporteres gjennom FMS-programmet («foreign military sales»).

Flest av dem er knyttet til USAs salg av sine nye JLTV-feltvogner fra Oskosh Defense som leveres med M153 på taket som standard.

Fire nasjoner som er i ferd med å ta i bruk Kongsberg Protector gjennom kjøp av JLTV er Nord-Makedonia, Romania, Litauen og Slovenia. 

Slovenia er ingen ny bruker, de har allerede har Protector RWS også på sine pansrede personellkjøretøy av typen Patria AMV. Trolig blir de først til å ta i bruk panservernmissilet Spike på sine våpenstasjoner.

Britisk Boxer 8x8 med Protector RS4 på taket.
Les også

RS4 er ikke bare en Audi, men også en våpenstasjon – og britene skal ha 500 av den 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.