Kontrakten, som er den største i Kvitebjørn-prosjektet, omfatter prosjektering og bygging av plattformdekk med prosessanlegg, flammebom og hjelpeanlegg. Umoe vant i konkurranse mellom fire norske selskaper. Dette er et meget godt plaster på såret for Umoe-gruppen, som nylig fikk seg en spansk takling i fregattsaken.
Dermed er verftene til Aker Maritime ved Stord og Verdalen, Heerema Tønsberg og Nymo i Grimstad fortsatt uten nye oppdrag i år.
Prosjekteringsarbeidet tar til i august og skal utføres ved Umoes kontor i Oslo. Plattformen skal bygges ved selskapets verft i Haugesund og byggearbeidet skal starte etter sommeren 2001.
Kvitebjørn-feltet, som ligger rundt 20 kilometer øst for Gullfaks-feltet, får en fullt integrert, bunnfast stålplattform med bore- og prosessanlegg samt boligkvarter. Gass og kondensat skal splittes i prosessen og sendes i rørledninger til gassbehandlingsanlegget på Kollsnes og raffineriet på Mongstad.
Byggingen av plattformen er beregnet til å koste femmilliarder kroner.
Foruten dekkskontrakten skal prosjektet omfatte kontrakter for stålunderstell, boreanlegg og boligkvarter med helikopterdekk. Også disse kontraktene tildeles sannsynligvis før sommerferien.
En løfte- og installasjonskontrakt ble i mars undertegnet med entreprenørselskapet Saipem UK.
Alle kontraktene tildeles med forbehold om at Olje- og energidepartementet gir Kvitebjørn prioritet ved neste tildeling av kvoter for gassleveranser. Dette avklares i slutten av måneden.Produksjonsstart er planlagt til høsten 2004.
Statoils partnere i Kvitebjørn-lisensen er Norsk Hydro og Elf Petroleum Norge.
– Dette var en jobb vi har ventet på. Vi har arbeidet hardt på tilbudssiden den siste tiden og er glade for at det nå ga uttelling, sier direktør Petter Stigset i Umoe Olje og Gass. Han gleder seg over å bruke den veltrimmede prosjektorganisasjonen som Umoe har utviklet gjennom byggingen av Troll C og Visund.
Arbeidet med kontrakten starter 1. juli og prosjekteringsdelen skal utføres ved Umoe Olje og Gass sine kontorer i Oslo. Arbeidet med å bygge dekket vil starte våren 2001 i Haugesund. På topp vil kontrakten sysselsette 1250 personer fra Umoe.
– Tildelingen bekrefter at vår strategi fra i fjor var korrekt, da vi la planene for å komme gjennom hullet i sysselsettingen. Fordi Stortinget har forandret lønnspliktloven, kan vi trekke fra kurs i de 52 ukene vi har lov til å permittere ansatte. Kombinert med denne tildelingen kommer vi gjennom hullet i sysselsettingen uten ytterligere oppsigelser i verkstedet slik at vi kan beholde kompetansen både der og på ingeniørsiden. Det er denne typen plattformer vi ser for oss å bygge fremover, sier en fornøyd Erling Matland , administrerende direktør i Umoe Olje og Gass.
Etter overlevering til Statoil 1. desember 2002 blir det 9000 tonns store dekket på verftet i Haugesund frem til mai 2003. I denne perioden skal Statoil teste alle systemene ombord. Umoe stiller med personell til assistanse i ferdigstillelsesperioden.