Kraftkonflikten er i ferd med å få konsekvenser for mange mennesker.
I går ettermiddag talte Energi Norge, energibransjens talerør, 750 nettkunder uten strøm.
Statistisk sentralbyrå opererer med 2,2 personer i hver husstand, noe som betyr at rundt 1650 mennesker allerede var rammet av strømstansen før den ble trappet opp i morges.
– I all hovedsak dreier det seg om enkelthusholdninger, men også noen bedrifter er rammet, sier informasjonssjef Aslak Øverås.
Mange dispensasjoner
I tillegg har en rekke nettkunder som har blitt rammet av feil i nettet, fått innvilget dispensasjon.
Det vil si at energiselskapene har rykket ut og rettet feil på nettet, tross for at de er i streik. Energi Norge har ikke oversikt over hvor mange dispensasjoner som er gitt så langt.
– Er liv og helse truet, retter vi feilen så fort det lar seg gjøre. Det kan for eksempel være personer som er avhengig av medisinsk elektrisk utstyr, sier Øverås.
Les også: Tapte 18 millioner på negativ strømpris
Statnett i streik
Som varslet forrige uke, ble streiken trappet opp fra og med i dag. 450 nye medlemmer i El & IT Forbundet ansatt i selskapene Lyse og Haugaland kraft i Rogaland, samt Statnett, er tatt ut i sympatistreik.
217 av disse er i Statnett.
Noen timer ut i streiken har Statnett ikke opplevd svikt i nettet, men konsernsjef Øyvind Rue legger ikke skjul på at streiken kan ramme hardt, både i industri og hos sluttkunder.
Hele landet
–Dette er en meget alvorlig situasjon. Hele Statnetts førstelinjeberedskap er tatt ut i streik, fra Kirkenes til Lindesnes. Store områder kan bli langvarig mørklagt med alvorlig fare for liv og helse. Sikker elforsyning er Statnetts ansvar og er livsnødvendig i et moderne samfunn, sier Rue.
Statnett ba om å få unntak fra streiken for 120 av de 220 personene som nå er tatt ut i streik. Det fikk de ikke.
– Vi anser det ikke som forsvarlig å sikre det norske kraftsystemet gjennom enkeltdispensasjoner, men vi må nå forholde oss til at alle medlemmene i El&it-forbundet er tatt ut i streik, sier Rue.
En test
Tirsdag 7. mai ble selskapene BKK (Hordaland), Skagerak Energi (Telemark og Vestfold), Eidsiva (Hedmark og Oppland) og Troms kraft tatt ut i streik. Fra og med i dag kan totalt 620.000 nettkunder bli berørt av streiken, snaut 1.400.000 mennesker.
Kjernen i konflikten er El & it-forbundets krav om tariffavtale med AFP for Atea-ansatte. Bedriften på sin side mener flertallet av deres ansatte anser den nåværende avtalen for å være bedre en den de fagorganiserte kjemper for.
– Hva konsekvensene for denne streiken blir, er for tidlig å si. Det er en test på hvor godt nettet fungerer, sier Øverås.
Les også:
Kraftselskap øver ikke på terrorangrep
Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning
– Kraftsystemet må ikke bli lavterskel-tilbud for terrorister