Klokka 15.12 i går ettermiddag falt strømmen ut fra områdene nord for Ofoten og helt opp til Finnmark.
Den viktigste årsaken var en feil ved spenningstransformatoren ved Ofoten stasjon. Det gjorde at hovedledningen inn til Nord-Norge falt ut, opplyser kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett til Teknisk Ukeblad.
Erdal sier det er snakk om en mekanisk feil som følge av stormen, men hun sier det er for tidlig å slå fast nøyaktig hva slags mekanisk feil det er snakk om. NRK melder fredag ettermiddag at feilen ble utløst av en brukket bolt.
Ny linje
Feilen gjorde at hele 1000 MW forsyning falt ut helt uventet. 1000 MW tilsvarer like mye kraft som det produseres i en kjernekraftreaktor, eller over dobbelt så mye strøm som gasskraftverket på Kårstø kunne produsere da det gikk for fullt.
Dette strømbruddet var ille nok i seg selv for Statnett å håndtere. Men det oppsto ytterligere en feil , omtrent samtidig, på 132-linjen mellom Sildvik og Kvandal. Dette gjorde det ekstra vanskelig for Statnett å gjenopprette strømforsyningen, opplyser Erdal.
Hun legger ikke skjul på at Nord-Norge har et svakt kraftnett sammenlignet med mange andre områder i landet. Men det skal bli bedre. Høsten 2017 skal nemlig den nye 420 kV-linjen mellom Ofoten og Balsfjord stå klar.
– Da får vi en helt annen situasjon. Da hadde vi tålt en slik feil uten at noen hadde blitt berørt, eller kun veldig få personer i en veldig kort periode, sier Erdal.
Les også: «Nina» tok strømmen fra 170.000. Prisen for å sikre kraftnettet: 8 milliarder
Fikk hjelp fra Statoil
Erdal forteller at gasskraftverket på Statoils LNG-anlegg på Melkøya ved Hammerfest forholdsvis raskt bidro til å gjenopprette forsyningen, ved å levere 50 MW inn til nettet.
Det gjorde at Hammerfest fikk strømmen tilbake. Dette kraftverket har lov til å levere strøm til land i slike akutte situasjoner, selv om det altså er snakk om tidligere så politisk kontroversiell urenset gasskraft.
Samtidig fikk Statnett økt kraftimporten fra Finland via Øst-Finnmark. Denne strømmen ble ledet mot vest for å få kraftnettet i drift igjen.
Samtidig var det om å gjøre å øke produksjonen fra vannkraftverkene i Troms. Det var vanskelig ved enkelte kraftverk, men heldigvis var det bra med vann i magasinene, forteller Erdal.
Les også: Tyskland bygget ut rekordmye vindkraft i fjor
Tvungen utkobling
Innkobling av kraftverk skjer ikke automatisk. Statnett må ringe rundt til kraftverkene og be om mer kraft.
For det er snakk om kraftverk som i utgangspunktet ikke skulle levere i henhold til produksjonsplanene som allerede var levert inn.
Så må kraftnettet bygges opp igjen område for område. Rett før klokka 16 var strømmen tilbake alle steder unntatt Finnfjord og området rundt Tromsø by, ifølge Statnett. Disse områdene ble måtte imidlertid klare seg lenge en god stund til uten strøm.
– Vi hadde for lite kapasitet, og Tromsø var den store byen med stort forbruk som måtte vente. Det tok så lang tid at vi valgte å gå på sonevise utkoblinger sør for Tromsø for å gi strømmen tilbake i Tromsø by, sier Erdal.
Selskaper som fikk beskjed av Statnett om å koble ut strømmen i perioder var ifølge NVE Hålogaland Kraft, Nordkraft Nett, Vesterålskraft, Trollfjord Kraft Lofotkraft, Evenes Kraftforsyning, Andøy Energi og Ballangen Energi.
– De lokale strømselskapene sendte ut meldinger til sine kunder om å ikke skru på unødvendig forbruk som vaskemaskiner. Det er vi veldig takknemlige for. Selv små forbruk har en effekt når de blir mange nok. Det var et godt samarbeid, sier Erdal.
Ifølge NVE var 105.000 kunder i Troms og 27.500 kunder i Finnmark, det vil si 132.500 kunder, berørt av strømutfallet. Klokka 19.47 var sentralnettet ifølge Statnett tilbake i normal drift.
Les også:
Statoil lanserer begrepet «lavkarbon-olje»