80 000 reisende ble stående på perrongen da graving ved Oslo S ga kabelbrudd i november i fjor.
Kostnaden ble beregnet til 50 millioner kroner.
Tettere og tettere
Strømkabler, vann, avløp og fjernvarme krangler om plassen med telefon- og bredbåndskabler noen meter under bakken.
Snart kommer gassledninger og søppelsug og krever sitt også.
I dag legges de ofte direkte i bakken, uten beskyttende rør, noe som kan gi trøbbel når gravemaskinen står der og stikker grabben i bakken.
– Fordel med kabler i rør
En forskningsrapport fra Norconsult konkluderer med at strømkabler kan legges i rør.
Det kan spare samfunnet for store kostnader; kablene blir lettere å reparere, man slipper å grave opp veier og grøfter for vedlikehold og de er bedre beskyttet. Det blir også enklere å trekke nye kabler dersom det er lagt ned nok rør i grøftene.
Trekker ut
– Spesielt i tettbygde strøk er det slik at det ofte er en fordel å ha kabler i rør. Hvis kabelen går i stykker, er det raskt å trekke den ut, sier Tom Baade-Mathiesen hos Norconsult.
Men slike tanker har ikke alltid vært like populære hos nettselskapene. Flere har uttrykt skepsis til at overføringskapasiteten blir redusert og at kablene skal bli for varme hvis de legges i rør. Andre har fryktet at kablene skal ryke eller bli ødelagt hvis det brukes for store krefter når de trekkes gjennom rørene.
Les også: Strømnettet utgått på dato
Fullskalaforsøk på Fornebu
Baade-Mathiesen forteller at det er fullt mulig å motvirke redusert overføringskapasitet ved å øke dimensjonen på kablene.
– Varmeutviklingen i rør kan beregnes på forhånd, og ved å dimensjonere kabelen noe opp, går den ikke så fort varm, forteller Baade-Mathiesen.
– Man har vært redd for at det skal bli for langt mellom de punktene hvor man kommer til kabelen, slik at man ikke får trukket kabelen gjennom røret. Vi hadde et fullskalaforsøk på Fornebu der vi fikk bekreftet hvor store trekkreftene blir og beregnet hvor lange strekkene kan være, sier han.
– Blir dyrere
Hos Energibedriftenes landsforening har de innvendinger mot å bruke rør når nettselskapene legger kabler, blant annet på grunn av høyere kostnader.
– Det blir dyrere å legge kabler i rør, blant annet fordi man må øke dimensjonen til kablene. Det er også viktig å huske at ulike kabler ofte ikke kommer samtidig i veien. Kommer de samtidig, er det enklere å samordne, men ofte må man tilpasse seg eksisterende infrastruktur, og da er det ikke så enkelt å legge i rør når disse ikke kan gå rette strekk, sier Kristin H. Høyland, næringspolitisk rådgiver i Energibedriftenes landsforening.
Les også: Strømprisforskjeller vil holde seg
– Ønsker samordning
Høyland sier at nettselskapene ofte legger ledige rør ved siden av kablene, spesielt ved kryssing av vei, med tanke på fremtidige forsterkninger.
Som oftest skyldes gjentatte gravinger i samme område utilstrekkelig offentlig organisering, samordning og ledelse, både lokalt og nasjonalt.
– Vi ønsker mer samordning og en visshet og trygghet om at den traseen man velger blir liggende der, sier Høyland, som legger til at det uansett er uaktuelt å legge rør rundt eksisterende kabler. Har kablene først kommet ned, er unødvendig graving bare kostbart.