Nord-Trøndelag E-verk (NTE) setter opp prisen fra 52,25 øre per kilowattime til hele 67,50 øre.
– Vi følger markedsprisen som er på NordPool. Det er selvsagt ikke hyggelig å være den første aktøren som skrur opp prisen, men jeg regner med at våre trønderske konkurrenter snart vil følge etter, mener adm. direktør i NTE marked AS, Harald Lein. Han ser ikke bort fra at prisen skal ytterligere opp i vinter.
Les også:
Koster næringslivet dyrt
Dermed blir strømregningen enda høyere for næringslivet i Midt-Norge. Den anstrengte kraftsituasjonen i landsdelen har drevet strømprisen i været. Mens østlendingene i mai i år betalte 10 øre per kilowattime, var spotprisen i Midt-Norge på 30,1 øre. Dette rammer Reinertsen på Orkanger.
– Strømsituasjonen i Midt-Norge koster oss 690 000 kroner i året. Det er mye for en liten bedrift som oss med om lag 100 ansatte, sier teknisk sjef Øystein Rognes.
Reinertsen startet produksjon av enheter til olje og gassindustrien på Orkanger i 1996. Nå opplever Rognes at bedriftens konkurransekraft har blitt redusert.
– Vi konkurrer med bedrifter som holder til på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet. Strømkostnadene kommer nå i tillegg til at vi har høyere transportkostnader enn mange av våre konkurrenter. Det er utfordrende.
Sør-Norge Aluminium: Trues av kraftkrise
Stor utfordring
– Hva kan konsekvensene bli av dette?
– Konsekvensene kan bli at flere produksjoner sendes ut av landet. Hvis vi ikke får jobber, sliter vi. Dette kan vi ikke være med på i år etter år. Men dessverre er det lite vi kan gjøre med det. Strømprisen er en stor utfordring for oss, sier Rognes, som ikke er imponert over politikernes innsats for å bedre situasjonen i landsdelen.
– Vi har ikke merket at politikerne har gjort noe selv om det lenge har vært kjent at vi står overfor en energikrise.
– Horribelt
Leder for Orkdal og Meldal Næringsforening, Odd Petter Thoresen er opprørt over situasjonen.
– Dette er helt horribelt. Dette har politikerne visst lenge, men det ser ikke ut til at noen vil gjøre noe med det. Jeg er opprørt over politikernes manglende ansvarsfølelse. Det blir et skjevt konkurranseforhold mellom oss og bedrifter lenger sørpå. På sikt vil dette merkes.
– Nå må vi få kraft og det til konkurransedyktige priser. Vi har allerede fått den første nedleggelsen, et bakeri i Grong. Totalbelastningen ble for stor, forteller NHOs regiondirektør i Trøndelag Merethe Storødegård. Hun etterlyser handling fra olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.